Ali GÜRELİ
ADANA (İLKHABER) - Yılın 12 ayı yörenin ve ülkenin tarımsal üretiminin önemli bölümünü karşılayan Çukurova'da yetiştirilen meyveden sebzeye birçok ürün, kış aylarında tüketilmek üzere kurutmalık, salça ve konservelere dönüştürülüyor.
Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'yi kapsayan Çukurova'nın tarımsal üretimindeki rolü, yarattığı iş gücü ve ihracat sayesinde, bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sunuyor. Sebzeden meyveye, pamuktan hububatta, yer fıstığından zeytine kadar ülke üretiminin önemli miktarını karşılayan Çukurova yöresindeki ürünler, şu günlerde aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışan ev hanımlarının hünerli ellerinde kış aylarında tüketilmek üzere işleniyor.
Hamarat ev hanımları, semt pazarları ve hallerden alınan ürünleri kurutmalık, salça ve konserve gibi ürünlere dönüştürerek soğuk kış günlerinde tüketilmek üzere raflara dizip, derin donduruculara yerleştiriyor. Sebze ve meyvelerden yapılan ürünlerin dışında, peynir pazarlarından alınan taze ürünlerden de salamura ve basma peynir hazırlanıyor. Artan girdi maliyetleri nedeniyle fiyatları sürekli yükselen ürünlerin evlerde kışlık olarak hazırlanması, aile bütçesine de önemli katkı sağlıyor.
ÇUKUROVA'DA BOL ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ
Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir de Çukurova'nın zengin bir ürün desenine sahip olduğunu söyledi.
Karpuz, şeftali, kayısı, üzüm, limon, buğday ve pamuk gibi ürünlerin ilk hasadının bu yörede yapıldığını ifade eden İncefikir, "Yılda neredeyse 3 ürün veren yöremiz, meyvenin hemen hemen her çeşidi, bunların yanı sıra patlıcan, salatalık, biber, domates, marul, kabak, barbunya, acebek ve taze fasulye gibi çok çeşitli ürün desenine sahip. Bu ürünler yaz aylarında tüketildiği gibi, geleneksel olarak işlenerek kış aylarına taşınıyor" dedi.