Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Türkiye'den çekildi!

Kasım 2023’te Türkiye pazarına iddialı hedeflerle giren Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Türkiye’deki satış faaliyetlerini durdurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2024 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2024 13:41

Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Kasım 2023'te Türkiye pazarına iddialı bir giriş yapmıştı. 420 km menzilli Neta U modelini satışa sunan firma, 2024'ün ilk çeyreğinde Neta Aya ve Neta GT, 2025 yılında ise Neta S'in satışına başlamayı ve bu yıl için en az 12 showroom açmayı planlıyordu.

Ancak, Ticaret Bakanlığı'nın Çin'den ithal edilecek elektrikli araçlar için yeni şartlar getirmesi Hozon Neta'nın planlarını altüst etti. Yeni düzenlemede, ithalatçı firmanın 7 bölgede 20 servis açması zorunluluğu bulunuyordu. Bu durum Hozon Neta'nın Türkiye'deki operasyonlarını olumsuz etkiledi.

SADECE 53 ADET ARAÇ SATABİLDİ

Hozon Neta, sadece yeni düzenlemeden önce Türkiye'ye sokabildiği 53 adet elektrikli otomobil için satış yapabildi. Satışları durdurmasına rağmen, önümüzdeki 10 yıl boyunca müşterilerine yedek parça ve servis hizmeti vermek zorunda.

ÇİN MENŞELİ MARKA SAYISI 10'A GERİLEDİ

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı yeni düzenleme, "Çin'den bir elektrikli araç markası buldum, bunu getirip Türkiye'de satarım" dönemini bitirdi. Bu durum, finansal gücü sınırlı olan Çinli markaları zor durumda bıraktı. Hozon Neta, bu durumdan ilk etkilenen marka oldu. Bu gelişmelerin ardından Türkiye otomotiv pazarındaki Çinli marka sayısı 10'a geriledi.

NE OLMUŞTU? Hozon Neta, Kasım 2023'te Türkiye pazarına giriş yaptı. 420 km menzilli Neta U modelini satışa sundu. 2024'te Neta Aya ve Neta GT, 2025'te ise Neta S'in de Türkiye'de olacağını duyurdu. Ticaret Bakanlığı, Çin'den ithal elektrikli araçlar için yeni şartlar getirdi. Bu şartlar, ithalatçı firmaların 7 bölgede 20 servis açmasını zorunlu kıldı. Hozon Neta, yeni düzenlemeden önce Türkiye'ye sokulan 53 adet elektrikli otomobil dışında satış yapamadı. Şirket, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. GRS Automobility'nin showroom'u boşaltıldı ve internet sitesi kapatıldı. GRS Automobility'nin distribütörlüğünü üstlendiği Carver markası da iflas etti. Türkiye pazarındaki Çinli marka sayısı 10'a geriledi.