Çiftçiye nefes aldıracak çözüm önerisi: Taban fiyat baskılamasına son

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti ve çiftçilerin karşılaştığı maliyet artışları ve düşük taban fiyatlarını eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2023 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2023 11:15
ilkhaber-gazetesi.com

EMRE EKİCİ

ADANA (İLKHABER) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün içinde bulunduğu zorluklara ve çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken bir açıklama yaptı. Gürer, yerli üretimi desteklemenin önemini vurgulayarak çiftçilere yönelik çözüm önerilerini paylaştı.

Ülkemizin iklim koşulları sayesinde çok çeşitli ürünler yetiştirme potansiyeline sahip olduğunu belirten Gürer, bitkisel üretimde yem bitkileri dahil olmak üzere birçok ürünün yetiştirilebileceğini ifade etti. Ancak, bazı temel ürünlerin iç talebi karşılayamadığı için ithal edilmek zorunda kaldığını söyleyen Gürer, özellikle buğday, dane mısır, ayçiçeği, pamuk ve mercimek gibi ürünlerin iç talebi karşılayamadığı için ithal edildiğine dikkat çekti.

Gürer, 2022 yılında 207 ülke ve serbest bölgenin 143’ünde tarım ürünü ithalatı yapıldığını ve bu ithalatın yüzde 76'sının Rusya, Ukrayna, Brezilya, Kanada ve ABD gibi ülkelerden geldiğini açıkladı.

Çiftçi girdi maliyetlerinin sürekli arttığını ve taban fiyat baskısının da çiftçileri zorladığını kaydeden Gürer, tarımın verimliliğini artırmak için dünya genelinde gübre ve tarımsal ilaçların yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Ancak, bu ürünlerin fiyatlarının yükselmesinin çiftçileri zor durumda bıraktığını dile getirdi.

Ayrıca iklim koşulları, üretim rekoltesi, lojistik maliyetler, akaryakıt fiyatları, nakliye, gübre ve doğalgaz fiyatlarının tarım ürünlerinin fiyatlarına doğrudan etki ettiğine dikkat çeken Gürer, girdi fiyatlarının üretici ürün satış fiyatlarından daha fazla artması nedeniyle çiftçilerin karlılık düşüşü yaşadığını belirtti.

Çiftçilerin sorunlarını çözmek yerine ithalata yönlendirilmesinin yerli üretimi daralttığını ve bu durumun üretim daralması, çiftçi sayısının azalması ve raftaki ürün fiyatlarının düşmemesine yol açtığını ifade eden Gürer, ithalata yönelmek yerine yerli üretimin desteklenmesi ve taban fiyatların artırılması gerektiğine vurgu yaptı.