CHP'li Gürer: Vergiler vatandaşın sırtına yük oldu

CHP'li Gürer, motorlu taşıtlar ve petrol ile doğalgazdan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinde belirgin bir artış yaşandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2023 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2023 10:47

İBRAHİM BAYSAL

ADANA (İLKHABER) - Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, motorlu taşıtlarla petrol ve doğalgazdan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinde kayda değer bir artış yaşandığını açıkladı. Gürer'e göre, seçim sonrası ekonomik sorunların üstesinden gelmeye çalışılırken motorlu taşıtlar vergisi ve enerji kaynaklarından alınan vergiler, ciddi bir şekilde yükseldi. Bu vergi kalemlerinden elde edilen gelirler her ay artış gösteriyor ve 8 aylık bir süreç sonunda önemli bir artışa işaret ediyor.

Ekonominin, üretim yerine vergiler ve zamlarla dengelenmeye çalışıldığını vurgulayan Gürer, "Hormonlu ekonomi, yoksulu daha da yoksullaştırırken zengini daha da zengin kılıyor. Adaletli ve eşitlikçi bir vergi sistemi kaçınılmazdır. Emeklilere verilen 5 bin TL destek, çalışanları daha fazla mağdur ediyor. Bu iktidar, yoksul vatandaşların sorunlarını göz ardı ediyor." dedi.

Gürer, 2022 yılında motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen toplam gelirin 167 milyar 141 milyon TL olduğunu ancak bu yılın ilk 8 ayında bu rakamın 256 milyar 663 milyon TL'ye ulaştığını ifade etti. Bu gelirlerin nasıl kullanılması gerektiğini vurgulayan Gürer, her yıl artan vergi gelirlerinin vatandaşların sırtına yük olduğunu dile getirdi. Gürer, 2023 yılında tahmini olarak motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen gelirin 346 milyar TL'yi aşacağını belirtti ve bu artışın daha da devam edeceğini öne sürdü. Ayrıca, 2023 yılının Ocak ayında motorlu taşıtlar vergisinden elde edilen gelirin 15 milyar TL iken Ağustos ayında bu rakamın %206 artışla 46 milyar TL'ye yükseldiğini paylaştı.

Gürer, petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV'nin 2022 yılında 76 milyar 765 milyon TL olduğunu, ancak bu yılın ilk 8 ayında 75 milyar 921 milyon TL olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bu rakamların vergi gelirlerinin arttığını gösterdiğine dikkat çekti. Ayrıca, motorlu taşıtlardan ve enerji ürünlerinden ayrı ayrı vergi alınmasının vatandaşların yaşamını daha zor hale getirdiğini belirtti ve çiftçilerin mazotundan ÖTV ve KDV alınmaması gerektiğini vurguladı.