Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, farklı gerekçelerle üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri ekonomiye kazandırılmak için kiraya verilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte tarımsal üretimin etkinliği artırılacak ve bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
Tarım arazilerinin kira bedellerinin arazi maliklerine ödenmesi koşuluyla Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı kiralanması sağlanacak. Kiralama çalışmaları kapsamında 2024 ve 2025 üretim yıllarına ait işlenmeyen tarım arazileri tespit edilerek 2025 yılının son çeyreğinde ilk kiralamanın yapılması planlanacak.
İşlenmeyen arazilerin kiralanmasına yönelik işlemler il ve ilçe müdürlükleri bünyesinde kurulacak komisyonlar vasıtasıyla gerçekleştirilecek. Söz konusu tarım arazilerinin tespit işlemlerinde uygulama birliğinin sağlanması ve taşra teşkilatının iş yoğunluğunun azaltılması amacıyla Bakanlık tarafından geliştirilen metot ve fiili kontrollerle tespit edilecek.
Yapılacak kiralama işlemleri ile işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması, Çiftçi Kayıt Sistemine kaydedilmesi ve tarımsal üretim planlaması dahilinde ülkenin gıda arz güvenliğinin güçlendirilmesi sağlanacak.
“Yönetmeliğin tarım sektörü ve çiftçiler üzerinde olası olumsuz etkileri olabilir”Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, yönetmeliğin tarım sektörü ve çiftçiler üzerindeki olası olumsuz etkileri olacağını söyledi.
Yönetmeliğin, büyük ölçekli tarım işletmeleri lehine olabileceğini belirten İncefikir, küçük ve orta ölçekli çiftçilerin kiralama süreçlerinde ise zorluk yaşayabileceğini ifade etti.
Küçük çiftçilerin rekabet edebilmesi için daha fazla destek ve koruma önlemlerinin gerekli olduğunu vurgulayan İncefikir, "Yönetmelik, bazı bölgelerde tarım arazilerinin aşırı şekilde kiralanmasına yol açabilir. Bu durum da, yerel tarım ekonomisinde dengesizlik yaratabilir. Özellikle yerel üreticilerin arazilerini kaybetmesi durumunda, bölgesel üretim ve gıda güvenliğinin tehlikeye girebilir" dedi.
Yönetmeliğin uygulanmasının, bazı sosyal ve ekonomik sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunan İncefikir, "Tarım arazilerinin mülkiyetinin büyük şirketlerin ellerine geçmesi durumunda, kırsal alanlarda istihdam ve sosyal denge bozulabilir. Yönetmeliğin uygulanması aşamasında denetim eksiklikleri de yaşanabilir ve bu durum ise yasa dışı arazi kiralama ve suiistimallere yol açabilir. Sıkıntı yaşanmaması açısından yönetmelik gözden geçirilmeli ve çiftçiler ile tarım sektöründeki paydaşların görüşleri dikkate alınarak revize edilmeli" ifadelerini kullandı.