Avrupa doğal gaz fiyatları yükselmeye devam ediyor

Avrupa'daki doğal gaz fiyatları, son dört işlem gününde artışını sürdürerek bu sabah Hollanda TTF'de yüzde 6,2'ye varan bir yükseliş gösterdi. Yılbaşından bu yana yüzde 30'a varan bir düşüş yaşayan doğal gaz fiyatları, Malezya'dan ABD'ye birçok küresel gaz sıvılaştırma tesisinde yaşanan kesintiler ve önümüzdeki hafta kuzey Avrupa'nın bazı bölgelerinde beklenen düşük sıcaklıkların etkisiyle yeniden yükselişe geçti.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 13:13

Avrupa'daki doğal gaz fiyatları, tüccarların küresel enerji arzının kırılganlığına odaklanmasıyla yükselmeye devam ediyor. Son dört işlem gününde artan doğal gaz fiyatı, bu sabah Hollanda TTF'de yüzde 6,2'ye varan bir artış gösterdi. Yılbaşından bu yana yüzde 30'a varan düşüş yaşayan doğal gaz fiyatları, son günlerdeki gelişmelerle birlikte yukarı yönlü bir seyir izliyor.

KÜRESEL FAKTÖRLERİN ETKİSİ

Malezya'dan ABD'ye birçok küresel gaz sıvılaştırma tesisinde yaşanan kesintiler, piyasalarda endişe yaratırken doğal gaz fiyatlarını artırdı. Ayrıca, önümüzdeki hafta kuzey Avrupa'nın bazı bölgelerinde normalden çok daha düşük sıcaklıkların beklentisi de fiyatları yukarı çekiyor. Bu faktörler, doğal gaz arzındaki kısıtlamaları ve talep artışını destekliyor.

TEKSAS'TAKİ ÜRETİM AZALIŞI

Teksas'taki Freeport LNG ihracat tesisine akışlar, operatörün bazı çalışmaların Nisan ayına kadar süreceğini açıklamasıyla azalmaya devam ediyor. Bu da piyasalardaki doğal gaz arzı üzerinde baskı oluşturuyor.

JEOPOLİTİK GELİŞMELERİN ETKİSİ

Saxo Bank A/S'nin emtia stratejisi müdürü Ole Sloth Hansen, Rus rafinerilerine yönelik Ukrayna saldırılarının ardından petrol kontratlarındaki artışların doğal gaz fiyatlarındaki kazançları takip ettiğini belirtiyor. Jeopolitik gerginliklerin, enerji piyasalarındaki dalgalanmalarda etkili olduğu gözlemleniyor.

HOLLANDA TTF'DE FİYATLAR

Hollanda TTF'de doğal gaz fiyatı, yüzde 5,7'lik bir artışla 28,57 euro/MWh seviyesine yükseldi. Bu artışlar, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarındaki genel yükselişi yansıtıyor.