Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), uluslararası standartlardaki alt ve üst yapısı ile yatırımcıların ilk tercihi olmaya devam ediyor.
Son yıllarda alt ve üst yapı yatırımlarına hız veren AOSB, genişleme adımlarıyla yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor.
AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sütcü, altyapısı ve üstyapısı tamamlanmış parseller için onlarca sanayicinin sıra beklediğini belirtti.
Talepleri karşılamak adına 6 milyon metrekarelik ek alanı ön tahsis yöntemiyle yatırımcılara açtıklarını ifade eden Sütcü, bu alanın resmi prosedürlerini tamamladıklarını belirterek, "2 yıl sonra tamamlanacak bu alanın 4 milyon metrekarelik kısmı yatırım arazisi olaca ve bu alanın 3 milyon metrekaresi ise ön tahsis yoluyla sanayicilere tahsis edilecek" dedi.
Sütcü, AOSB’nin genişleme çalışmalarının 6 milyon metrekare ile sınırlı kalmayacağını, 35 milyon metrekarelik ek genişleme çalışmalarının da başlatıldığını duyurdu.
Sütcü, bu çalışmalarla birlikte AOSB’nin toplam alanının 60-70 milyon metrekareye ulaşacağını ve Türkiye’nin en büyük OSB alanlarından biri olacağını kaydetti.
AOSB'de uluslararası standartlar ve yabancı yatırımlarAOSB’nin uluslararası standartlara sahip olduğunun altını çizen Sütcü, şu anda bölgede 30’a yakın yüzde 100 yabancı sermayeli sanayi kuruluşunun bulunduğunu dile getirerek, Türkiye’de yaklaşık 400 OSB içerisinde Adana OSB’nin Avrupa ve Amerika’dan tüm yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede olduğunu vurguladı.
Beton santrali ve diğer hizmetlerSütcü, Türkiye’de bir ilk olarak beton santrali kurduklarını ve yüzde 100 kapasiteyle çalıştığını belirtti.
OSB’deki sanayicilerin fabrika inşaatlarında ihtiyaç duyacağı betonu ürettiklerini söyleyen Sütcü, "Ayrıca, devlet hastanesine bağlı poliklinikler, noter, gümrük, emniyet, itfaiye ve üniversiteler gibi birimlerle her alanda aktif bir bölge durumunda." diye konuştu
Uzun vadeli projeksiyonlarAOSB’nin klasik OSB yönetiminden ziyade, ileriye dönük bakarak hareket ettiğini belirten Sütcü, eskiyen su ve atık su hatları, yollar ve asfaltların yenilendiğine dikkati çekti.
Yeni açılan alanların altyapısının en az 30-35 yıl dayanacak şekilde hazırlandığını ve 2024 bütçesinde altyapı yatırımlarının tutarının en az 1 milyar lira olduğunu anlatan Sütcü, bölgede sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda Kamu Kampüsü, AOSB Proje Destek Ofisi, ÇÜ Meslek Yüksek Okulu ve Özel Erkan Teknoloji Koleji gibi birimleri hizmete açtıklarını ekledi.
Sütcü, sanayicinin en büyük sorunlarından birinin finansa ulaşım olduğunu ve yüksek faiz oranlarının yatırım ve ihtiyaç anında problem yarattığının altını çizdi.
AOSB’nin rakamlarla durumuDoluluk oranı: Yüzde 100
İstihdam: 41.489 kişi
Parsel sayısı: 566
OSB alanı: 2.270 hektar
Faal firma: 428
Yabancı sermayeli firma: 27
Dış ticaret hacmi: 1.7 milyar dolar
İSO 500’deki firma sayısı: 16
TİM 1000’deki firma sayısı: 17
21 sektörde üretim yapılıyor
AOSB’ye ait kullanma suyunda yer alan GES tesisinin kurulu gücü 2.1 Mwe olup, 52 adet Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesisi devreye alınarak toplam kurulu gücün 202 MW’a ulaştığı belirtildi. Ayrıca, 58 firmaya lisanssız GES kurma çağrısı yapıldı.
Tamamlanan ve devam eden projeler: Tamamlanan projeler arasında MOBESE İzleme ve Koordinasyon Merkezi, Otoban İkinci Bağlantılı Kavşak Projesi ve Atık Su Arıtma Tesisi İyileştirme Yatırımı gibi projeler yer alıyor. Devam eden projeler arasında ise AOSB 4. İlave Alan Altyapı Çalışmaları, Çamur Yakma Tesisi ve Anaokulu Projesi bulunuyor.
Adana Hacı Sabancı OSB, sunduğu geniş hizmetler ve ileriye dönük vizyonuyla yatırımcılar için cazip bir bölge olmaya devam ediyor.