Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı son değerlendirmelere göre, 21-24 Şubat tarihlerinde Adana'da zirai don riski bulunuyor. Bu durum, özellikle narenciye, seracılık ve erken ekimi yapılan tarım ürünlerinde büyük zararlara yol açabilir. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilerin olası zararlara karşı hızlı bir şekilde önlem almaları gerektiğini belirterek, tarlalarını ve seralarını yakından takip etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Doğan, çiftçilerin alabileceği başlıca tedbirleri de sıraladı.
Doğan, zirai donun önüne geçmek için çiftçilerin alabileceği bazı önlemleri sıraladı:
Yeraltı sulama sistemlerine sahip çiftçilerin bu sistemleri devreye almaları, Rüzgar pervanesi bulunan çiftçilerin pervane bakımlarını yaptırarak hazır bekletmeleri, Seralarda plastik örtülerin altında tül örtü kullanılması veya açık alanlardaki bitkilerin uygun malzemelerle örtülmesi.
GEÇMİŞTE BİRÇOK TARIM ÜRÜNÜNE ZARAR VERDİGeçmiş yıllarda Adana’da yaşanan zirai don olaylarının, tarım sektörüne büyük zararlar verdiğini vurgulayan Doğan, 2014 ve 2015 yıllarındaki don hadiselerinin özellikle narenciye ve meyve üretiminde ciddi kayıplara yol açtığını söyledi. 2015 yılında yaşanan don, bazı ürünlerde yaklaşık yüzde 30’luk bir üretim kaybına sebep olmuştu. Ayrıca, 2022’deki don olayları da narenciye, patates, domates, şeftali, nektarin, erik, karpuz ve kavun gibi birçok tarım ürününe zarar vermişti.
ÇİFTÇİLER DİKKATLİ OLSUN!Doğan, geçmiş deneyimlere dayanarak, çiftçilerin bu tür doğal olaylara karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı. Çiftçilere, tarlalarını ve seralarını daha yakından takip etmeleri, meteorolojik tahminleri düzenli olarak izlemeleri çağrısında bulunan Doğan, "Emeklerinizin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin titizlikle uygulanmasını rica ediyorum. Tüm üreticilerimize bol bereketli bir sezon dilerim" dedi.