Adana'da toplu taşıma zammına tepki

Adana'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zam, tepkilere neden oldu. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem Şahin, "Zam değil, nitelikli ve ucuz ulaşım istiyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2024 09:16
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2024 09:16

Adana'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zam, tepkilere neden oldu. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem Şahin, "Zam değil, nitelikli ve ucuz ulaşım istiyoruz" dedi.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem Şahin, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nde düzenlenen toplantıda, yıllardır ulaşım başta olmak üzere kent planlamasının ve kente ilişkin alınan kararların çağdaş yaşamın gereklerine ve insan haklarına uygun düzenlenmesi gerektiğini dile getirdiklerini anımsattı.

Ancak Adana’da verilen bir kararla, ulaşımın, bir kent hakkı olarak görülmeyip kâr-zarar hesabı üzerinden değerlendirildiğini öne süren Şahin, "Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında 27 Mayıs'ta toplu taşıma ücretlerine yüzde 43 oranında zam yapılması kararı alındı. Bu kararla birlikte, 13 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olan yeni fiyat tarifelerine göre sivil binişlerde dolmuş 25 TL, belediye otobüsü ve metroda 21.50 TL ve özel halk otobüsleri biniş ücreti ise 24.50 TL oldu. Nakit binişlerde ise ücret 30 TL olarak belirlendi" dedi.

İçinde bulunulan ekonomik şartların zorluğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Emekçiler, emekliler, çalışanlar, işsizler kısacası halk ekonomik zorluklarla boğuşmakta ve bu boğuşmada da çaresiz kalmaktadır. Tüm temel ihtiyaç maddelerine, kiralara, öğrencilerin okul masraflarına her geçen gün yeni yeni zamlar eklenmektedir. Ulaşımda gerçekleştirilen bu zam, tüm bunların üzerine tuz biber ekmiştir.

Üzülerek belirtiyoruz ki, ulaşımın bir kent hakkı olduğu unutulmuşa benziyor. Çağdaş yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biri, halka erişebilir, ucuz ve nitelikli bir ulaşım sunmaktır.

Sağlıklı kentleşme, kentsel hizmetlerin kamusal hizmet kapsamında ele alındığı; barınma, çevre, eğitim, sağlık, ulaşım ve kültür hizmetlerinin insan hakkı olarak görüldüğü; kamu yararı öncelikli bir anlayışla mümkündür.

Kentlerde yaşayanlar 'müşteri' değil, kentsel hizmetlere eşit ulaşma hakkına sahip yurttaşlar olarak görülmelidir. Adana’da ulaşım gibi temel gereksinimlerin karşılanmasında, kâr amacı gütmeyen, arz güvenliğini önceleyen ucuz, kesintisiz, erişilebilir hizmet üretme anlayışı yerleştirilmesini istiyoruz. Bu nedenle, bir hak olan ulaşımda yapılan zamlar, geri alınmalıdır."