Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, hasadına başlanan pamuğun bu yıl Adana'da yaklaşık 147 bin dönüm alanda ekildiğini, ovada dönümde ortalama 500 kilogram, toplamında ise yaklaşık 70 bin ton rekolte beklendiğini söyledi.
Ekim alanları sürekli daralan pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Doğan, "Pamuk, işlenmesi açısından çırçır sanayisi, lifi ile tekstil sanayisi, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisi, linteri ile de kağıt sanayisinin ham maddesi durumunda. Petrole alternatif olarak pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ ise giderek artan miktarda biodizel üretiminde de ham madde olarak kullanılıyor" dedi.
Türk sinemasında filmlere konun olan ve 'beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuğun üretiminde yöre çiftçilerinin eski günleri aradığını dile getiren Doğan, "Üretimde 5. sırada olan Adana'da bu ürünün hasadı başladı ancak, üreticiler her zaman olduğu gibi emeğinin karşılığını alamayacak. Diğer ürünlerde olduğu gibi yine hüsran yaşayacak. Çukobirlik Tarım Satış Kooperatifler Birliğince açıklanan 2024 yılı alım fiyatını 24 TL, Antbirlik tarafından da 28 TL açıklanan alım fiyatı, beklentilerin çok altında. Adana çiftçisi, pamuk alım fiyatının 30 TL olmasını istiyor" diye konuştu.
Türkiye'de yetişen pamuğun ülke ihtiyacını karşılayamadığını vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:
"Ülkemizin pamuk ihtiyacının sadece 3'te 1'i üretiliyor. Üretim azalıyor. Örneğin geçen yıl Adana'da 182 bin dönüm alanda pamuk ekimi varken bu yıl 147 bin dönüme düştü. Üreticilerimizin pamuk ekimi konusunda desteklenmesi ve bu konuna yeni düzenlemelerin olası gerekir."