Açıklanan yeni oranlara göre ne kadar emekli maaşı alırım?

Aralık ayı enflasyonuna göre SSK ve Bağkur emekli maaşlarına yüzde 37,55 oranında zam yapıldı, ardından yüzde 5 daha artış yapıldı. Emekliler, son açıklanan 49,25 oranına göre ne kadar emekli maaşı alırım hesaplaması yapmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2024 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2024 09:41

Aralık ayı enflasyonuna göre SSK ve Bağkur emekli maaşlarına yüzde 37,55 oranında zam yapıldı, ardından yüzde 5 daha artış yapıldı. Emekliler, son açıklanan 49,25 oranına göre ne kadar emekli maaşı alırım hesaplaması yapmaya başladı.

Emekli maaşı, bir kişinin emeklilik döneminde devlet veya özel sektör tarafından sağlanan düzenli geliri oluşturuyor. Emekli maaşı almak için genellikle belirli bir yaşa gelmek veya belirli bir çalışma süresini tamamlamak gerekiyor. Emekli maaşı miktarı, kişinin çalışma yaşamı boyunca ödediği primlere, kazançlarına ve emeklilik sistemine bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Emekli maaşı, devlet destekli bir emeklilik sistemi üzerinden veya özel sektörde çalışanlar için kurumsal emeklilik fonları aracılığıyla sağlanıyor. Emeklilik maaşı alabilmek için de öncelikle emeklilik kriterlerinin karşılanması ile başvuru sürecinin tamamlanması gerekiyor.

Emekli maaşlarının miktarı ülkeden ülkeye ve emeklilik sistemine göre de değişiklik gösteriyor. Ayrıca, emekli maaşı miktarını etkileyen faktörler arasında kişinin emeklilik yaşı, çalıştığı sektör, prim ödeme geçmişi ve emeklilik hesaplama yöntemleri de bulunuyor. Bu nedenle, emekli maaşıyla ilgili kesin bilgiyi almak için emekliliği hak eden çalışanın SGK'ya başvurması önem taşıyor. Türkiye'de emeklik aylığı bağlananlar da yıl içindeki enflasyon rakamlarına göre maaşlarını zamlı alıyor.

Memur maaş oranlarının açıklanmasının ardından SGK ve Bağkur emeklileri de Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasını merakla beklemeye başlamışlardı. Buna göre Aralık ayı enflasyonuna göre SSK ve Bağkur emekli maaşlarına yüzde 37,55 oranında zam yapıldı, ardından yüzde 5 daha artış yapıldı. Emekliler, son açıklanan 49,25 oranına göre ne kadar emekli maaşı alırım hesaplaması yapmaya başladı.

Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında maaş zamlarında 7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişinin yüzde 49,25 artışla birlikte alacağı maaş 11.566 TL olacak. 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişinin yüzde 49,25 artışla birlikte maaşı ise 14.925 TL TL'yi bulacak. Mevcut emekli maaşlarındaki artış, bu orana göre hesaplandığında farklı rakamlar ortaya çıkacak.