2023 yılında küresel şirket iflasları son 10 yılın zirvesine ulaştı

Dun & Bradstreet'in "Küresel İflas Raporu"na göre, 2023 yılında küresel şirket iflasları yüzde 12 oranında arttı, ancak Türkiye'de iflaslarda düşüş yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 16:35

Dun & Bradstreet tarafından açıklanan "Küresel İflas Raporu", 2023 yılında küresel anlamda şirket iflaslarının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ortaya koydu. Rapora göre, 2023 yılında incelenen 45 ülkenin yüzde 50'sinde şirket iflaslarında yüksek oranda artış yaşanırken, Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı 11 ülkede ise şirket iflaslarında düşüş yaşandı.

Türkiye’de faaliyetleri CRIF grubu bünyesinde yer alan Dun & Bradstreet, "2023 Küresel İflas Raporu"nu açıkladı. 2021-2023 dönemi iflas verilerini kapsayan rapor, Dun & Bradstreet Worldwide Network (WWN) üyeleri tarafından derlenen ve küresel GSYİH’nın yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan 45 ülkenin iflas verileri, Dun & Bradstreet’in deneyimli ekonomistleri tarafından analiz edilerek hazırlandı.

KÜRESEL İFLASLAR ORANINDA ARTTI

Dun & Bradstreet’in "2023 Küresel İflas Raporu"na göre, 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla küresel anlamda şirket iflaslarında yüzde 12 oranında artış yaşandı. Rapor, küresel anlamda şirket iflaslarının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ortaya koydu. Raporda, 2023 yılında söz konusu 45 ülkenin yüzde 50’sinden fazlasında bir önceki yıla kıyasla şirket iflaslarında artış yaşandığına, Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 11 ülkede ise şirket iflaslarında düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Rapora göre, geçen yıl küresel anlamda yaşanan iflaslardaki artışta; salgın sonrası normalleşme süreci, sıkı para politikaları ve yüksek faiz oranlarının uzun süreli baskısı, zayıf küresel talep gibi olumsuz birçok faktörün etkisi oldu.

2023 yılı, ekonomik zorlukların şirketler üzerindeki baskısını artırarak küresel iflas oranlarını son 10 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Ancak Türkiye gibi bazı ülkeler, iflas oranlarında düşüş yaşayarak bu eğilimin dışında kaldı.

Dun & Bradstreet tarafından açıklanan "Küresel İflas Raporu", 2023 yılında küresel anlamda şirket iflaslarının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ortaya koydu. Rapora göre, 2023 yılında incelenen 45 ülkenin yüzde 50'sinde şirket iflaslarında yüksek oranda artış yaşanırken, Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı 11 ülkede ise şirket iflaslarında düşüş yaşandı.

ABD VE KANADA İFLAS ARTIŞINDA ZİRVEDE

Dun & Bradstreet'in "2023 Küresel İflas Raporu"na göre, ABD, Kanada, Polonya, Hindistan ve Hollanda başta olmak üzere 20 ülkede, 2023 yılında bir önceki yıla göre şirket iflaslarının yüzde 12 olan küresel ortalamanın üzerine çıktığı belirtildi. ABD, 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla şirket iflaslarında yüzde 79 artışla incelenen ülkeler içerisinde birinci sırada yer aldı. 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla şirket iflaslarında yüzde 70 artışla Kanada, incelenen 45 ülke içerisinde ikinci olurken, onu yüzde 56 artışla Polonya izledi. Rapora göre, 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla şirket iflaslarında Hindistan ve Hollanda’da yüzde 53, Ukrayna’da yüzde 48, Fransa’da yüzde 36, Avustralya’da yüzde 34, Güney Kore’de yüzde 27, Japonya’da yüzde 23, Almanya’da yüzde 21, Endonezya’da yüzde 20 artış yaşandı.

Rapora göre, 2023 yılında başta ABD, İngiltere, Fransa ve Kanada gibi gelişmiş ülkeler olmak üzere toplamda 14 ülkede iflas eden şirket sayıları pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı.

TÜRKİYE’DE İFLASLARDA DÜŞÜŞ

Dun & Bradstreet "2023 Küresel İflas Raporu", Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 11 ülkede şirket iflaslarında düşüş yaşandığını ortaya koydu. Rapora göre, Hırvatistan, şirket iflaslarında 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 35 düşüşle en iyi performans gösteren ülke oldu. Belarus’ta 2023 yılında bir önceki yıla göre şirket iflasları yüzde 29, İtalya’da yüzde 23, Arjantin’de yüzde 20 düşüş yaşandı. Rapor, Türkiye’de ise 2023 yılında şirket iflaslarında yüzde 19 azalma yaşandığını gösterdi. CRIF İzleme Servisi tarafından, ticari sicil verileri ve Ticaret Sicil Gazetesi’ne yansıyan değişikliklerin detaylı incelenmesiyle oluşturulan analize göre, Türkiye’de geçen yıl toplamda 343 şirket iflas etti.

Rapora göre, geçen yıl küresel anlamda yaşanan iflaslardaki artışta; salgın sonrası normalleşme süreci, sıkı para politikaları ve yüksek faiz oranlarının uzun süreli baskısı, zayıf küresel talep gibi olumsuz birçok faktörün etkisi oldu.

Dun & Bradstreet tarafından açıklanan "2023 Küresel İflas Raporu", 2023 yılında küresel anlamda şirket iflaslarının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ortaya koydu. Rapora göre, incelenen 45 ülkenin yüzde 50'sinde şirket iflaslarında yüksek oranda artış yaşanırken, Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı 11 ülkede ise şirket iflaslarında düşüş yaşandı.

YÜKSEK FAİZLER VE JEOPOLİTİK RİSKLER İFLASLARI TETİKLİYOR

Dun & Bradstreet COO'su Julian Prower, rapora yazdığı önsözde, düşük faiz sürecinde yüksek oranlarda borçlanan şirketlerin, sıkılaşan finansman koşulları, artan faizler ve talepteki daralma nedeniyle iflas riskinin arttığını vurguladı. Prower, "Küresel ekonomi 2024'e bir önceki yıla göre daha güçlü bir zeminde başladı ve yumuşak iniş olasılıkları arttı. Zor ekonomik koşullara rağmen alacak yönetiminin iyi yapılması; nakit akışını iyileştirme, borçluluk seviyesini düşürme ve risklerin yönetilmesinde faydalı olacaktır" dedi.

KÜRESEL İFLAS ARTIŞINDA BAŞI ÇEKEN ÜLKELER

Rapora göre, ABD, Kanada, Polonya, Hindistan ve Hollanda başta olmak üzere 20 ülkede, 2023 yılında şirket iflasları küresel ortalamanın üzerine çıktı. ABD, yüzde 79 artışla birinci sırada yer alırken, Kanada yüzde 70, Polonya yüzde 56, Hindistan ve Hollanda yüzde 53 artış gösterdi. Ayrıca, Ukrayna'da yüzde 48, Fransa'da yüzde 36, Avustralya'da yüzde 34, Güney Kore'de yüzde 27, Japonya'da yüzde 23, Almanya'da yüzde 21 ve Endonezya'da yüzde 20 artış kaydedildi.

PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYELERİN ÜZERİNE ÇIKAN ÜLKELER

ABD, İngiltere, Fransa ve Kanada gibi gelişmiş ülkeler dahil toplamda 14 ülkede, 2023 yılında iflas eden şirket sayıları pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı.

Rapora göre, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 11 ülkede şirket iflaslarında düşüş yaşandı. Hırvatistan, yüzde 35 düşüşle en iyi performans gösteren ülke olurken, Belarus yüzde 29, İtalya yüzde 23, Arjantin yüzde 20 düşüş yaşadı. Türkiye’de ise 2023 yılında şirket iflaslarında yüzde 19 azalma yaşandı. CRIF İzleme Servisi'ne göre, Türkiye’de geçen yıl toplamda 343 şirket iflas etti.

Dun & Bradstreet Baş Ekonomisti Dr. Arun Singh, küresel ekonominin 2023'te beklenenden daha iyi performans gösterdiğini ve 2024 yılında kademeli olarak iyileşeceğini belirtti. Singh, "2022'de hızla yükselen emtia fiyatlarının talepteki yumuşama ve arzdaki iyileşmeye bağlı olarak 2023'te istikrara kavuştuğunu, enflasyonda da istikrarlı bir düşüş yaşandığını" ifade etti. Ancak, merkez bankalarının dezenflasyon politikalarıyla gerçekleştirdikleri hızlı faiz artışlarının, şirketler üzerinde baskı yarattığını vurguladı. "Sürdürülebilir yüksek borçlanma maliyetleri ve düşük piyasa likiditesi, nakit akışı yönetiminde önemli zorluklar oluşturabilir. Borç maliyeti ve sınırlı kamu harcama desteği, birçok firmayı iflasa sürükleme riski taşıyor. Ayrıca, Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışmalar, tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması ve sıkıntılı finans ve enerji piyasaları yoluyla işletmeler için en büyük riski oluşturuyor" dedi.

Bu veriler ışığında, şirketlerin alacak yönetimlerini güçlendirmesi, borçluluk seviyelerini kontrol altına alması ve risk yönetimi stratejilerini geliştirmesi kritik önem taşıyor.