Türkiye ve Bulgaristan’dan dünya bilimine yeni mantar türü: “Amanita Corylophila”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) tarafından “İkili İşbirliği Projeleri” kapsamında desteklenen, Türkiye kısmının yürütücülüğünü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yaptığı “Güneydoğu Avrupa (Balkanlar) ve Türkiye Mikobiotasında Dağılım Gösteren Amanita S. L. Cinsinin Çokgenli Filogenetik Değerlendirilmesi” başlıklı projeden dünya için yeni bir mantar türü keşfedildi. 

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 11:56

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) işbirliğiyle yürütülen projede, dünyaya yeni bir mantar türü kazandırıldı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hatıra Taşkın tarafından yürütülen “Güneydoğu Avrupa (Balkanlar) ve Türkiye Mikobiotasında Dağılım Gösteren Amanita S. L. Cinsinin Çokgenli Filogenetik Değerlendirilmesi” başlıklı projede, dünya bilimine yeni bir tür olan “Amanita corylophila Bozok, Taşkın, Şen & Assyov” tanıtıldı.

Bulgaristan tarafında projeyi yöneten Doç. Dr. Boris Assyov ve Türkiye’den Prof. Dr. Hatıra Taşkın ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fuat Bozok’un katkılarıyla keşfedilen yeni tür, Türkiye’nin Ordu ilinden toplanmış ve DNA dizi analizleri ile morfolojik yöntemlerin kombinasyonu kullanılarak tanımlandı. Mantar türü, prestijli bir mikoloji dergisi olan “Fungal Systematic and Evaluation (FUSE)”de yayımlandı.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Taşkın, yeni türün mikroskobik analizlerinin Dr. İsmail Şen tarafından yapıldığını belirtti. Taşkın, “Amanita corylophila Bozok, Taşkın, Şen & Assyov mantar türü, dünya bilimi için önemli bir keşif olarak değerlendiriliyor. Devam eden projede, yeni mantar türlerinin keşfi ve genetik kaynakların tanımlanması üzerine çalışmalar sürdürülmektedir. Mantarların farklı sektörlerdeki geniş kullanım potansiyeli göz önüne alındığında, bu türlerin korunması büyük önem taşımaktadır” dedi.