Pandemi sonrası Türk öğrenciler yurt dışı eğitiminde Almanya ve İtalya'yı tercih ediyor

Pandemi sonrası değişen tercihlerle Türk öğrenciler, ücretsiz eğitim fırsatları sunan Almanya ve İtalya'ya yöneliyor. Türkiye, 300 bini aşkın uluslararası öğrenci ile dünya sıralamasında 8. sırada yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 20:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 20:17

Pandemi süreci, yurt dışı eğitim tercihlerinde köklü değişimlere yol açtı. Türk gençleri, ücretsiz eğitim fırsatları sunan Almanya ve İtalya gibi ülkelere yöneliyor. Yurt dışı eğitim sektörü, 36,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşarak uluslararası rekabeti artırdı.

Ücretsiz Eğitim Fırsatları Cezbediyor

Almanya ve İtalya, devlet üniversitelerinde sadece yıllık harç ödeyerek eğitim almayı mümkün kılan sistemleriyle dikkat çekiyor. Almanya, 349 bin uluslararası öğrenciyle en çok tercih edilen ülkelerden biri olurken, İtalya da uygun eğitim maliyetleriyle öğrencilere cazip bir seçenek sunuyor.

ABD ve İngiltere Üst Sıralarda, Çin Öğrenci Gönderme Lideri

En çok tercih edilen ülkeler sıralamasında ABD yüzde 17 ile birinci sırada yer alıyor. Onu İngiltere, Kanada, Fransa ve Almanya takip ediyor. Öğrenci gönderen ülkeler arasında ise Çin, 1 milyondan fazla öğrenci ile ilk sırada.

Türkiye 8. Popüler Ülke Konumunda

Türkiye, uluslararası öğrenciler için popüler destinasyonlar arasında yer alıyor. UNESCO verilerine göre, Türkiye 300 bini aşkın uluslararası öğrenci ile dünya sıralamasında 8. sırada. Türkiye’ye en çok öğrenci gönderen ülkeler ise Suriye, Azerbaycan ve İran.

Avrupa’ya Yönelim Artıyor

IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, son yıllarda Türk öğrencilerin tercihlerini Avrupa'ya çevirdiğini belirtti. Akar, “Amerika ve Kanada’nın popülaritesi azalırken, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi ülkeler Türk öğrenciler için cazip hale geldi” dedi. Yurt dışına giden Türk öğrenci sayısı 100 bini aştı.