Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarıyla ilgili kriz devam ederken, bu okullarla ilgili nihai kararını açıkladı. Bakanlık, bu okullara yasal statü kazandırılana kadar yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacağını ve belirli derslerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenler tarafından verileceğini duyurdu.
MEB'in karar metninde, Türkiye'deki eğitim faaliyetlerinin Anayasa gereği devletin gözetim ve denetimi altında yürütüldüğü vurgulandı. Bakanlık, Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarıyla ilgili uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından, okullara yasal statü kazandırılması için Fransa ile kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşmasının hazırlanacağını belirtti.
Yeni Kayıtlar DurdurulduBakanlık, bu süreç tamamlanana kadar okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacağını açıkladı. 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla, mevcut Türk öğrencilerin listesi ve okulların bilgileri MEB'e teslim edilecek. Ayrıca, yasal statü kazanana kadar Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya derslerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenler tarafından okutulacağı belirtildi.
MEB ve Fransız Büyükelçiliği Arasında Kriz Nasıl Başladı?İstanbul'daki Pierre Loti ve Ankara'daki Charles de Gaulle liseleri, Fransa Büyükelçiliği'ne bağlı olarak faaliyet gösteriyor ve Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ile Yurt Dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Ancak, bu okulların Türkiye'de resmi bir onayı bulunmuyor ve MEB tarafından tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlık, bu noktada başladı.
Aralık 2023'te MEB ve Fransız Büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından, iki Fransız okuluna Türk öğrenci kabul edilmeyeceği yönünde haberler basına yansıdı. MEB, 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Fransız yetkililerin sunulan şartları kabul etmemeleri halinde gerekli hukuki sürecin başlatılacağını duyurmuştu.