Asgari ücretli kırtasiyeyi taksitle alıyor

Yeni eğitim ve öğretim dönemi başlamış olmasına rağmen veliler okula başlayan çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını daha ucuza getirmenin telaşını sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2023 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2023 14:17
ilkhaber-gazetesi.com

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Veliler okula başlayan çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını daha ucuza getirmenin telaşını sürdürürken, artan maliyetler nedeniyle ihtiyaç listeleri ağırlıklı olarak taksitli alışverişlerle tamamlanıyor.

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi başlayan okula dönüş alışverişleri, hafta içinde de tüm hızıyla devam ediyor. Akaryakıt fiyatlarından gıdaya, giyimden eğitim giderlerine kadar üst üste gelen zamlar, alım gücünü her geçen gün düşürüyor. Zamların kara kara düşündürdüğü dar gelirliler, ilk ders zilinin çalmasına karşın çocuklarının kırtasiye ihtiyaçları listesini en uygun fiyatlı kırtasiyecilerden veya taksitli satış yapılan mağazalardan karşılamaya çalışıyor.

Fiyatlar iki katına çıktı

Son 1 yılda kırtasiye malzemeleri fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını belirten veliler, "İlkokuldan liseye kadar olan okul ihtiyaçları 1500 ve 3 bin lira arasında alınabiliyor. En ucuz okul çantası 300-400 TL'den başlıyor. Defterler 25 ve 60 TL, kalem setleri kalitesine göre 30 ve 100 TL arasında değişiyor. Kırtasiye alışverişi için harcadığımız para geçen yıl ortalama 1000 TL civarındayken, bu yıl çanta ve kıyafet de almak zorunda kalınması hâlinde neredeyse 3 bin TL’ye ulaşıyor. Biz de mecburen ya veresiye ya da kredi kartı ile alışveriş yapıyoruz." dedi.

Milletvekiline dert yandılar

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in kırtasiye alışverişi yaparken dinlediği Özlem Cengiz de okul çağındaki üç çocuğunun kırtasiye ihtiyaçlarını veresiyeye almak zorunda kaldığını söyledi.

Cengiz, “Üç çocuğum var üçü de okula gidiyor, üçünün de ihtiyaçlarını karşılamak aldığım maaşla benim için çok zor. Bir uçlu kalem 100-150 lira. Benim alışveriş yaptığım bu kırtasiyeciye bin lira yakın borcum var” dedi.

Kırtasiyeci Ali Kaygısız da geçmişe göre satışlarda büyük düşüş yaşandığını söyledi. Ali Kaygısız, “Kırtasiyeyi artık sadece kırtasiyeci satmıyor. Her geçen gün işler düşüyor, vergiler artıyor, alım gücü azalıyor. Veresiye isteyen de çok oluyor. Bir ay iki ay onları idare ediyoruz. Satın alma gücü düştüğü için satışlar da düşüyor” diye konuştu.