Tayvan Savunma Bakanlığı: Son 24 saatte 36 Çin uçağı ve 6 donanma gemisi tespit edildi

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in son 24 saat içinde Tayvan adası çevresinde 36 askeri uçak ve altı donanma gemisi tespit ettiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 09:44

Tayvan Savunma Bakanlığı, Cuma günü yaptığı açıklamada son 24 saat içinde ada çevresinde 36 Çin askeri uçağı ve altı donanma gemisi tespit ettiklerini duyurdu. Bakanlık, Cuma günü sabah TSİ 01.55'ten sonra savaş uçakları, nakliye uçakları ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere 26 uçağın daha tespit edildiğini söyledi.

Son yıllarda Taipei üzerindeki baskısını arttıran Çin, Pekin'in "tehlikeli bir ayrılıkçı" olarak gördüğü Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'taki yemin töreninin ardından ada çevresinde askeri tatbikatlar düzenledi. Taipei Savunma Bakanlığı'na göre bu tatbikatlar sırasında Pekin Tayvan çevresine 62 askeri uçak -bu yılın en yüksek tek günlük toplamı- ve 27 donanma gemisi gönderdi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, "durumu izlediğini ve uygun karşılık verdiğini" ekledi.

UÇAK VE GEMİLERİN AYRINTILARI:

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, tespit edilen Çin uçakları arasında J-16, Su-30 ve J-11 savaş uçakları, H-6 bombardıman uçakları ve KJ-500 erken uyarı uçakları yer alıyor. Tespit edilen gemiler arasında ise muhripler, fırkateynler ve tankçılar bulunuyor.

GERİLİMİN ARKASINDAKİ SEBEP:

Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve adayı anakaraya dahil etme hedefine bağlı olduğunu defalarca dile getiriyor. Tayvan ise bağımsız bir devlet olduğunu savunuyor ve uluslararası toplum tarafından resmi olarak tanınmasa da ABD de dahil olmak üzere birçok ülke tarafından destekleniyor.

GERİLİM SONRASI NE OLACAK?:

Tayvan ve Çin arasındaki gerilimin önümüzdeki günlerde de artması bekleniyor. Uzmanlar, Çin'in Tayvan'a yönelik provokasyonlarının devam edebileceğini ve bu durumun bölgede daha geniş bir çatışmaya yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.