Güney Kore'de Samsung Electronics'te örgütlü bir işçi sendikası Cuma günü çok sayıda işçinin greve gittiğini ve bu grevin akıllı telefon ve çip üreticisi devin 55 yıllık tarihinde bir ilk olduğunu açıkladı.
Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) geçen hafta yaptığı açıklamada, şirketin ülkedeki toplam işgücünün dörtte birinden biraz azını oluşturan 28.000 üyesinin, ücret ve ikramiye düzenlemeleri konusunda yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 7 Haziran'da bir günlük grev yapacağını duyurdu.
Sendika, üyelerinden Perşembe günü resmi tatil ile hafta sonu arasına denk gelen Cuma günü bir gün izin yapmalarını istedi.
Sendika liderlerinden Son Woomok yaptığı açıklamada “birçok çalışanın bugün yıllık izinlerini kullandığını” ve bir tesiste “tüm işçilerin izne ayrıldığını, bu nedenle yedek personelin görevlendirildiğini” söyledi. Woomok başka ayrıntı vermedi.
Daha önce birçok NSEU üyesinin Samsung'un amiral gemisi yarı iletken biriminde çalıştığını söylemişti. Reuters'e göre, Samsung'un yapay zeka (AI) işlemcilerinde kullanılan çipleri sunma konusunda rakipleri SK Hynix ve Micron Technology'nin gerisinde kaldığını söyleyen bu bölüm, en iyi yarı iletken şirketi olarak eski statüsünü yeniden kazanmaya çalışıyor.
Bir Samsung sözcüsü yaptığı açıklamada bir günlük iş bırakma eyleminin “üretim ve yönetim faaliyetleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını” söyledi.
Sözcü, “Bugünkü yıllık izin kullanım oranı, geçen yılki Anma Günü tatilinin yıllık izin kullanım oranından daha düşük” diye ekledi.
Dünyanın en büyük bellek yongası üreticisi zor birkaç yıl geçirdi. Covid salgını sırasında yaşanan tarihi bilgisayar çipi sıkıntısını, geçen yıl küresel ekonomik belirsizlik nedeniyle tüketicilerin elektronik cihazlara olan iştahının zayıf kalmasıyla düşen talep izledi.
Ancak yapay zeka patlaması nedeniyle şirket için işler iyiye gidiyor.
Özellikle yapay zeka destekli akıllı telefonlar gibi yeni ürünlerin piyasaya sürülmesiyle bu yıl mobil cihazlara olan talebin yeniden canlanacağı konusunda iyimser.
Geçtiğimiz ay Samsung, Intel (INTC) ve Tayvanlı TSMC ile rekabet ettiği bir alan olan yapay zeka ve üst düzey yongalara yönelik yüksek talep tahminleri nedeniyle ilk çeyrek faaliyet karında on kattan fazla artış bildirdi.
Dünyadaki gelişmiş mikroçiplerin büyük çoğunluğu sadece iki yerde üretiliyor: Tayvan ve Güney Kore. Tayvan'ın endüstrisi daha büyük ve daha baskın, Güney Kore ise buna meydan okumaya hevesli.