Norveç diplomatların, ABD'nin terör listesindeki Husilerle gizli görüşmeler yaptığı doğrulandı

Norveçli diplomatlar ve politikacılar, ABD'nin terör listesinde yer alan Yemen'deki Husilerin temsilcileriyle gizli görüşmeler yaptığı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 14:15

Norveç televizyonu NRK'nin haberine göre, Norveçli diplomatlar ve politikacılar, Yemen'deki Husilerin temsilcileriyle ABD'nin terör listesinde yer almalarına rağmen sessizce bir araya gelip gizli görüşmeler yaptı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı, görüşmelere ilişkin detayları paylaşmazken, NRK'ye gönderdiği e-posta mesajında, Norveç'in Husilerle uzun süredir temas halinde olduğunu ve bu temasların çatışma ve BM'nin Yemen'deki barış çabalarıyla ilgili olduğunu doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerin amacının Yemen'deki uzun süredir devam eden çatışmanın çözümüne katkıda bulunmak olduğunu belirtti.

Norveç uzmanı ve NMB Üniversitesi profesörlerinden Stig Jarle Hansen, Norveç'in Husilerle temas kurmasının gerekli olduğunu, çünkü Husilerin Norveç için önemli alanlar üzerinde güç uygulama fırsatına sahip olduğunu ifade etti.

Husiler, son dönemde Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere düzenledikleri saldırılarla dikkatleri üzerlerine çekti. Geçtiğimiz haftalarda Husi lideri Abdülmelik el-Husi, saldırıların artacağını ve Hint Okyanusu'ndaki gemilere yönelik saldırılarla tehdit ettiğini belirtti.

Husiler, Yemen'in büyük bir kısmını kontrol etmelerine rağmen, ülkede meşru yönetim olarak tanınmıyorlar ve İran tarafından askeri ve siyasi olarak destekleniyorlar.