DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) Bakanlar Toplantısı Washington DC'de başladı

ABD'nin başkenti Washington DC'de düzenlenen DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) Bakanlar Toplantısı'na Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Nuh Yılmaz katılıyor. Toplantıda Suriye ve Irak’ta DEAŞ'la mücadele çabaları ele alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 21:45

DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) Bakanlar Toplantısı, ABD’nin başkenti Washington DC'de başladı. Toplantıya Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Nuh Yılmaz katılıyor.

TOPLANTININ GÜNDEMİ

Toplantıda, Suriye ve Irak’ta terör örgütü DEAŞ'la mücadelede devam eden çabalar gözden geçirilecek. Ayrıca, dünyanın farklı bölgelerinde mevcudiyetini artırmakta olan DEAŞ'la etkin mücadelenin yöntemleri de ele alınacak. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yılmaz, toplantıda Türkiye’nin DEAŞ’la mücadeledeki kararlılığını bir kez daha teyit edecek.

TÜRKİYE'NİN MESAJI

Yılmaz, DEAŞ’la mücadele gerekçesinin Suriye’nin toprak bütünlüğü ile bölgenin barış ve huzurunu hedef alan PKK terör örgütüne yönelik desteğin bahanesi olamayacağını vurgulayacak. Ayrıca, bölücü terör örgütü PKK’nın Irak’taki istikrarsızlığa neden olan en ciddi aktör haline geldiğine dikkat çekecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Orta Doğu'da istikrara ulaşmanın en iyi ve tek yolunun diplomasi olduğunu belirtti. Blinken, “Gazze'de de rehineleri evlerine döndürecek, Gazze'deki insanların acılarını dindirecek ve tüm bölge için daha kalıcı ve güvenli bir barışı sağlayacak ateşkes anlaşmasını güvence altına almak için de çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Blinken, ABD’nin 10 yıl önce DEAŞ’la mücadele etmek üzere küresel bir koalisyonu harekete geçirdiğini hatırlatarak, “Takip eden on yıl boyunca bu koalisyon 12 ülkeden 87 ülkeye ulaştı. Birlikte önemli ilerlemeler kaydettik” dedi. Ancak DEAŞ’ın yeniden yapılanma hedefleri ve toprak kazanımları elde etmesi nedeniyle koalisyonun dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Blinken, DEAŞ gibi aşırılık yanlılarının bölgedeki çatışmaları kendi çıkarları için kullanmalarının engellenmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu sözlerine ekledi.