Danimarka, Zorunlu askerlik hizmetinde cinsiyet eşitliğini sağlamak için adım atıyor

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ülkedeki zorunlu askerlik hizmetine kadınları da dahil ederek cinsiyet eşitliğini ve askerlik yapan gençlerin sayısını artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2024 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2024 14:25

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ve Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, başkent Kopenhag'da düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundular.

Başbakan Frederiksen, hükümetin cinsiyetler arasında tam eşitlik ilkesini benimsediğini vurgulayarak, "Savaş istediğimiz için yeniden silahlanmıyoruz. Savaştan kaçınmak istediğimiz için yeniden silahlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Frederiksen, Danimarka'da zorunlu askerlik hizmetine kadınları da dahil ederek, hizmet süresini 4 aydan 11 aya çıkararak askerlik yapan gençlerin sayısını artırmayı amaçladıklarını belirtti. Bu adımın, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve ülkenin savunma kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Danimarka'nın bu kararı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve askerlik hizmetine katılım konusundaki ilerici adımlarını gösteriyor ve ülkedeki savunma politikasının yeniden şekillendirilmesine yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor.

DANİMARKA, GENİŞ KAPSAMLI ASKER ALIMI VE GÜVENLİK POLİTİKASI ÜZERİNE GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRİYOR

Danimarka'da Savunma Bakanı Poulsen, Avrupa'daki güvenlik politikasının giderek ciddi bir hale geldiğini ve bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Poulsen, daha geniş kapsamlı bir asker alımına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu durumun daha çok yönlü ve eksiksiz bir savunma yaratacağını söyledi. Ancak bu sistemin yürürlüğe girebilmesi için yasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu da dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Rasmussen ise Rusya'nın Danimarka için doğrudan bir tehdit oluşturmadığını belirterek, "Ancak kendimizi bunu gelip yapabilecekleri bir pozisyona da sokmayacağız." dedi. Bu açıklama, Danimarka'nın Rusya ile ilişkilerindeki dengeli ve dikkatli yaklaşımını yansıtıyor.

Danimarka hükümeti, şu anda 4 bin 700 askerin temel eğitim gördüğünü ve 9 bin profesyonel askerin bulunduğunu belirtirken, temel eğitim gören asker sayısını 300 artırarak 5 bine tamamlamayı hedefliyor. Halihazırda Danimarka'da kadınlar gönüllü olarak orduya katılabiliyor ancak yeterli sayıda gönüllü bulunduğu için erkekler kura sistemiyle çağrılıyor ve yasal olarak 4 ay askerlik yapıyor. Bu adımlar, Danimarka'nın savunma politikasını güçlendirmeye yönelik atılmış önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.