Cumhurbaşkanı Vucic'i karar sonrası bayrağa sarılıp ağladı

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz’u “Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü” ilan etti. Karara karşı duran Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, gözyaşlarını tutamadı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 11:50

BM Genel Kurulu'nda alınan kararla, 11 Temmuz artık "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" olarak belirlendi. Karara karşı çıkan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in duygusal tepkisi dikkat çekti. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, 84 ülkenin lehte oy kullanmasıyla karar kabul edildi. Ancak Sırbistan, Rusya, Çin, Suriye, Kuzey Kore, Macaristan ve Belarus gibi ülkeler karara karşı çıktılar.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, kararın "Pandora'nın kutusunu açacağını" savunarak temsilcilerini karşı oy kullanmaya çağırdı. Ayrıca, bu kararın barışa katkı sağlamayacağını ve BM Genel Kurulu'nun daha sonra onlarca benzer tasarıyı değerlendirmek zorunda kalacağını iddia etti.

Kararın onaylanması sırasında Vucic'in gözyaşlarına boğulması ise sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın elindeki Sırbistan bayrağına sarılarak ağladığı görüntüler, sosyal medyada geniş yankı buldu.

11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" olarak belirlenmesiyle birlikte, soykırımın inkarı da kınanmış oldu ve üye devletler bu konuda eğitim sistemlerinde ders olarak işlemeye çağrıldı. BM Genel Sekreteri de soykırımın 30. yıldönümü anma faaliyetlerine başlamaya ve "Srebrenitsa'da Soykırım ve BM" adlı bir bilgilendirme programı oluşturmaya çağrıldı.