Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın istifası ve kaçışı

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, görevinden istifa etti. Ülkenin kurucusunun kızı ve sakin ama güçlü bir lider olarak bilinen Hasina, çok sayıda krizi ve suikast girişimini atlatmış, görev süresi boyunca ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmuştu.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2024 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2024 13:15

İstifa kararının ardından, başkent Dakka'da göstericiler Başbakan Hasina'nın konutunu bastı. Bu gelişme, ülke genelinde daha geniş çaplı protestoları tetikledi. Protestolar, Bangladeş Yüksek Mahkemesi'nin kamu istihdamındaki kotaların çoğunu iptal etmesiyle başladı. Kotalar, kamuda çalışan kişilerin akrabalarına işe girme kolaylığı sağlıyordu. Mahkeme kararı, ülke çapında şiddetli çatışmalara neden oldu ve çoğu genç öğrencilerden oluşan 100'den fazla kişinin ölümüne yol açtı.

Protestoların Başlangıcı

Protestolar, Şeyh Hasina'nın geçen hafta basın toplantısında yaptığı açıklamadan sonra patlak verdi. Başbakan, kota reformu hareketine yönelik olarak, bağımsızlık yanlısı ve bağımsızlık karşıtı tanımları kullanmış ve "Özgürlük savaşçılarının torunları kotaları almazsa, Razakarlar'ın (Pakistan işbirlikçileri) torunları mı kotaları almalı?" şeklinde bir yorumda bulunmuştu. Bu açıklama, çeşitli kampüslerde öğrenciler tarafından protesto edildi.

Şiddet ve Kaos

Polis ve özel güvenlik gücü RAB, gösterilere sert bir müdahalede bulunarak, iktidar partisinin öğrenci kanadının da çatışmalara katılmasıyla gerilimi artırdı. Bu sürecin ardından, ülke şiddetli çatışmalara, ulusal televizyon binasının yakılmasına, yüzlerce mahkumun kaçmasına ve 100'den fazla kişinin ölümüne tanık oldu.

Şeyh Hasina'nın istifası, Bangladeş'in devlet ve özel eğitim kurumlarındaki öğrenciler tarafından, ülkenin en güçlü kadın liderine karşı büyük bir meydan okuma olarak değerlendiriliyor.