İbrahim Baysal
Rus Ukrayna savaşı sonrası patlak veren enerji krizi neticesinde Avrupa Birliği’ne üye olan devletler Rusya doğalgazına olan bağımlılığı azaltmak için 2022 yılından bu yana çaba sarf ediyorlar. Savaşın patlak verdiği ilk aylardan itibaren Rus doğal gazına olan bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yapıldı. 18 Mayıs 2022’de Avrupa Komisyonu tarafından devreye sokulan “REPowerEU” projesiyle 2030’a kadar Rusya ile enerji alanındaki ilişkiyi sonlandırma hedefi ortaya konulmuştu. Daha sonra “Avrupa Doğal Gaz Talep Azaltma Planı” ile ilk somut adımlar atılmış oldu.
Almanya ise bunu büyük ölçüde bunu başarmış bir ülke olma yolunda ilerliyor. Almanya’nın geçtiğimiz yıl yüzde 55 olan Rus doğalgazına olan bağımlılığı yüzde 35’e gerilerken, Rus kömüre olan bağımlılık ise yüzde 50’den yüzde 8’e düştü.
Wilhelmshaven limanı savaştan kalma mühimmatlar ile dolu
Son olarak Almanya Wilhelmshaven limanı’nda Rus enerjisine olan bağımlılığını kırma konusunda proje geliştirdi. Doğalgaz ithal etmek için Kuzey Denizi kıyısında bir terminal inşaa etmek istiyorlar. Fakat ilerlemelerini yavaşlatan bir sorun ile karşı karşıyalar. Liman önceki yıllardan kalma savaş bombaları ile dolu. Şantiye sahaları patlamamış mühimmat ile dolu olduğundan bunları etkisiz hale getirmek ve bölgede ki halkı tahliye etmek Almanya’nın enerji bağımsızlığını azaltmayı geciktirecek gibi görünüyor.
Wilhelmshaven, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman Donanmasının en büyük üslerinden biriydi. ABD ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından defalarca bombalandı ve ardından savaşın sonunda, Müttefik orduları limanı kullanılmayan cephaneler için bir çöplük olarak kullandı.
Almanya’nın savaş mühimmatlarını imha etme konusunda nasıl bir ilerleme kaydedeceğini ilerleyen günlerde göreceğiz.
(Haber Merkezi)