Afrika'yı kasıp kavuran maymun çiçeği salgını nedir, nasıl yayılıyor? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü (mpox), Afrika’da hızla yayılmaya devam ediyor. Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde etkisini gösteren virüs, diğer Afrika ülkelerinde de hızla yayılarak kamu sağlığı krizine yol açtı. Peki, maymun çiçeği nedir, nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2024 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2024 09:34

Afrika kıtasında hızla yayılan M çiçeği virüsü (mpox), küresel sağlık endişelerini artırıyor. Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde baş gösteren salgın, diğer Afrika ülkelerine de sıçramış durumda. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), durumu "acil durum" ilan ederek tüm ülkeleri alarma geçti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI NEDİR?

M çiçeği, Orthopoxvirus ailesine ait bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İlk olarak 1958'de maymunlarda görüldüğü için bu isimle anılsa da, virüsün kaynağı kemirgenler olduğu düşünülüyor. İnsanlara bulaşma genellikle enfekte hayvanlarla temas, enfekte kişilerin lezyonlarıyla temas veya kontamine malzemelerle temas yoluyla gerçekleşiyor.

YENİ VARYANT DAHA TEHLİKELİ

Mevcut salgında görülen "Clade 1b" olarak adlandırılan virüs türü, daha önceki türlere göre daha bulaşıcı ve şiddetli olduğu belirtiliyor. Bu durum, salgının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ'NÜN BELİRTİLER NELER?

M çiçeği hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme ve ciltte suçiçeği benzeri kabarcıklar yer alıyor. Bu belirtiler, genellikle virüsle bulaştıktan 5-21 gün sonra ortaya çıkıyor.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ'NÜN​​​​​​​ BULAŞMA YOLLARI NELERDİR? Enfekte hayvanlarla doğrudan temas Enfekte kişinin cilt lezyonları, vücut sıvıları veya solunum damlacıklarıyla temas Kontamine malzemelerle temas (örneğin, bulaşmış yatak çarşafları, havlular)