ABD, Nicolas Maduro’nun uçağına el koydu

ABD Başsavcısı Merrick Garland, Nicolas Maduro’nun uluslararası ziyaretlerde kullandığı Dassault Falcon 900EX uçağına Dominik Cumhuriyeti’nde yasadışı satın alındığı gerekçesiyle el konulduğunu duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 21:48
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 21:48

ABD ile Venezuela arasındaki gerilim, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Dassault Falcon 900EX uçağına el konulmasıyla yeni bir boyut kazandı. ABD Başsavcısı Merrick Garland, uçağın Dominik Cumhuriyeti’nde el konulduğunu bildirdi. Garland, uçağın 13 milyon dolara paravan bir şirket aracılığıyla yasadışı yollarla satın alındığını ve “Nicolas Maduro ve yandaşları tarafından kullanılmak üzere” ABD dışına kaçırıldığını açıkladı. ABD’li yetkililer, operasyonun Dominik Cumhuriyeti ile yakın iş birliği içinde gerçekleştirildiğini belirtti.

ABD’Lİ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMALAR

ABD Ticaret Bakanlığı İhracat Uygulamaları Sekreter Yardımcısı Matthew Axelrod, el koyma işleminin önemli bir mesaj verdiğini vurguladı: “Yaptırım uygulanan Venezuelalı yetkililerin yararına ABD’den yasadışı yollarla edinilen uçaklar öylece gün batımına doğru uçup gidemez.”

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett ise, “Bu, Maduro'nun Venezuela'yı kötü yönetmenin sonuçlarını hissetmeye devam etmesini sağlamak için önemli bir adımdır” dedi.

GERİLİMİN ARTTIĞI BİR DÖNEMDE

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yeniden seçilmesinin ardından ABD ile Venezuela arasındaki gerilim yükselmişti. El konulan uçağın, bu gerilimi daha da artıracağı ve uluslararası ilişkilerde önemli bir etkisi olacağı değerlendiriliyor.