ABD, İran'a yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın Rusya ile iş birliği nedeniyle yeni yaptırımlar açıklayacaklarını duyurdu. Blinken, müttefik ülkelerden de benzer tedbirler beklediklerini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 20:57
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 20:57

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile düzenlediği basın toplantısında, İran’ın Rusya’ya verdiği destek nedeniyle önemli ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını söyledi. Blinken, ilerleyen saatlerde İran’a yönelik yeni yaptırımların açıklanacağını belirtirken, müttefik ve ortaklarından da bu yönde adımlar beklediklerini vurguladı.

İRAN'IN RUSYA İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Blinken, İran’ın Rusya'da bir insansız hava aracı fabrikası kurduğunu ve Rus askerlerine bu teknolojiyi kullanmayı öğrettiğini belirtti. Ayrıca, İran’ın Rusya’ya balistik füze tedarikinin Ukrayna’daki savaşı derinleştirme riskine işaret etti. Blinken, "Rus askerleri, İran’da Fath-360 balistik füze sistemi eğitimi aldı ve bu füzelerin Ukrayna’da kullanılacağını öngörüyoruz" dedi.

ÇİN'İN RUSYA'YA DESTEĞİ VE ORTAK MÜDAHALE

Blinken, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşta Çin’den destek aldığını ve bu desteğin Putin’in saldırganlığını sürdürmesine imkan verdiğini söyledi. ABD ve İngiltere’nin, Rus savaş makinesini besleyen Çin kuruluşlarını sorumlu tutmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Tayvan Boğazı'nda barışın korunması ve Güney Çin Denizi'ndeki seyrüsefer özgürlüğünün devam etmesi konularının da toplantıda ele alındığını belirtti.

GAZZE ŞERİDİ VE ORTA DOĞU KRİZİ

Orta Doğu'daki krizlerin daha fazla tırmanmasını önlemek için İngiltere ile yakın iş birliği içinde olduklarını dile getiren Blinken, Gazze Şeridi'ndeki saldırıların en kısa sürede durdurulması gerektiğini vurguladı. Ateşkesin sağlanmasının, bölgedeki insani yardımların artırılması açısından kritik olduğunu belirtti.

NATO'YU GÜÇLENDİRME ADIMLARI

İngiltere'nin yeni "Önce NATO" savunma stratejisini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Blinken, İngiltere’nin savunma harcamalarını artırma planını da övdü. Blinken, NATO'yu güçlendirme yönündeki çabaların tüm üye ülkeler tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti.