ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bir anlaşma sağlayamadan Orta Doğu'dan ayrıldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu ziyareti sırasında İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması sağlayamadan bölgeden ayrıldı. Blinken, İsrail'in Gazze'deki uzun süreli işgaline karşı olduklarını ve acil bir ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2024 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2024 10:10

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması sağlanması için yürüttüğü Orta Doğu temaslarının ardından, bölgeden ayrıldı. Blinken, Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uzun süreli bir işgale karşı olduklarını belirterek, "Ateşkes ve esir mutabakatına sona gelinmeden ulaşılmalı. Bunu şimdi yapmalıyız," ifadelerini kullandı.

"ZAMAN ÖNEMLİ, GAZZE'DEKİ İNSANLAR ACI ÇEKİYOR"

Blinken, ateşkesin gecikmesi durumunda esirlerin sağlık durumunun daha da kötüleşeceğini ve Gazze'de yaşayan sivillerin her geçen gün daha fazla acı çektiğini vurguladı. Blinken, "Zaman önemli çünkü Gazze’de her gün kadın, çocuk ve erkekler acı çekiyor. Yeterli gıdaya, ilaca ulaşamıyorlar. Başlatmadıkları ve durduramayacakları bir çatışmada yaralanma ve ölme riskleri bulunuyor," dedi.

ABD, MISIR VE KATAR'IN ROLÜ

Mısır ve Katar ile birlikte ateşkesin sağlanması için çalışmalarını sürdüren Blinken, İsrail'in ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisini onayladığını, ancak Hamas'ın da bu öneriyi kabul etmesi gerektiğini belirtti. Blinken, tarafların anlaşmanın uygulanması konusunda gerekli esnekliği göstermesinin önemine dikkat çekti.

GAZZE'DE UZUN SÜRELİ İŞGAL KABUL EDİLEMEZ

Blinken, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki uzun süreli bir işgalini kabul etmediğini belirterek, "ABD, İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgalini kabul etmiyor. İsrail, Gazze’den çekilmesi hususundaki program konusunda çok açık," dedi.

SUDAN'DAKİ İNSANİ KRİZ

Blinken, ziyaret sırasında Sudan'daki durumu da ele aldıklarını belirterek, şu anda dünyadaki en kötü insani durumun Sudan'da olduğunu söyledi. Blinken, insani yardımların bölgeye ulaştırılması konusunda birçok ülke ve uluslararası kurumla çalıştıklarını ve bu konuda daha geniş bir anlaşmaya varmak için çabaların sürdüğünü ifade etti.

4o