Tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaçlar ve aşırı gübre kullanımının, göçmen kuşların ana besin kaynağı böcekleri yok ettiği bildirildi.
Doğa Derneği tarafından 'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' nedeniyle yapılan paylaşımda, kuşların göç döneminin böcek bolluğunun en yüksek olduğu zamanlara denk geldiği belirtildi.
Böceklerin, kuşların göç yolculuklarına devam etmeden önce enerji rezervlerini yenilemelerini sağladığı ve göçün başarısını da büyük ölçüde etkilediği ifade edilen paylaşımda, tarımda pestisitlerin yaygın kullanımının ise böcek popülasyonlarında azalmaya ve ekosistemde zincirleme etkilere neden olduğuna dikkat çekildi.
Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nün, göçmen kuşlar ve onların yaşam alanlarının korunması için farkındalık yaratmayı amaçladığı vurgulanan paylaşımda, "Bu yılın teması, pek çok kuşun ana besin kaynağı olan ‘böceklerin önemi’ olarak belirlendi. Pestisit ve gübre kullanımının azaltılması, yaşam alanlarının korunması, göçmen kuşların yaşaması için alınması gereken önlemlerin başında geliyor." denildi.
Tema Vakfı da kuşların göç yolculuklarında temel enerji kaynağı olan böceklerin, göç süreçlerinin kritik bir parçasını oluşturduğu vurgulandı.
Kentleşme, kirlilik, kuraklık, tarımsal üretimde kullanılan zehirli kimyasallar ve sulama amaçlı aşırı su kullanımları nedeniyle doğal alanların daraldığı, biyolojik çeşitliliğin azaldığı ve tüm bunların göçmen kuşları etkilediği kaydedildi.