Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti, Yalıçapkını görmek isteyen doğaseverleri bekliyor

Osmaniye'ye 15 kilometre uzaklıktaki Kırmıtlı köyünde bulunan ve aralarında Yerli Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ile İzmir Yalıçapkını gibi 250 türdeki kuşa ev sahipliği yapan Kırmıtlı Kuş Cenneti, doğaseverleri bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 08:09
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 08:09

Osmaniye'ye 15 kilometre uzaklıktaki Kırmıtlı köyünde bulunan ve aralarında Yerli Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ile İzmir Yalıçapkını gibi 250 türdeki kuşa ev sahipliği yapan Kırmıtlı Kuş Cenneti, doğaseverleri bekliyor.

Kırmıtlı Kuş Cenneti, Kastabala Vadisi'nde bulunan Türkiye'nin önemli sulak alanlarından birini oluşturuyor. Göçmen kuşlar için önemli bir durak noktası haline gelen Kırmıtlı Kuş Cenneti, Yerli Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ve İzmir Yalıçapkını başta olmak üzere Gece Balıkçılı, pelikanlar, leylekler, balıkçıllar, ördekler, kazlar ve yırtıcı kuşlardan 250 türe ev sahipliği yapıyor.

Kırmıtlı'nın belde olduğu dönemlerde belediye başkanlığı yapan Ali Murtaza Doğan'ın cep telefonuyla çektiği fotoğraftaki kuş türünün İzmir Yalıçapkını olduğunun ortaya çıkmasıyla ünü artan Kırmıtlı Kuş Cenneti, her dönem ziyaretçi akınına uğruyor.

Bir dönem Doğa Derneği ve Kırmıtlı Belediyesi tarafından BM Kalkınma Programı ve BTC Çevresel Yatırımları desteğiyle gerçekleştirilen "Kuş Gözlem Projesi" ile yöredeki genç kızlara kılavuzluk kursu verilen Kırmıtlı Kuş Cenneti, sadece kuş gözlemciliği için değil, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık için de ideal bir yer oluşturuyor.

Ziyaretçiler, kuş gözlem kulelerinden gökyüzünü izleyebiliyor, doğa parkurlarında yürüyüş yapabiliyor, kuşların ve doğal güzelliklerin fotoğraflarını çekerek unutulmaz anlar yaşıyor. Zaman zaman atık boşaltma ve akarsu yatağından kum alınması tehditlerinin yaşandığı Kırmıtlı Kuş Cenneti'ne özel araçlarla veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabiliyor.

Kırmıtlı köyü sakinleri, doğaseverlerin, özellikle Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin güzelliğini ve çeşitliliğini temsil eden özel bir kuş olan Yalıçapkını türlerini görmek üzere bölgeye geldiğini söyledi.

Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin doğal güzellikleri ve zengin kuş çeşitliliği ile önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten yöre sakinleri, "Kırmıtlı Kuş Cenneti'ni korumak ve geliştirmek için biz de yöre halkı olarak elimizden geleni yapıyoruz. Kırmıtlı Kuş Cenneti, hem yerli hem de yabancı turistler için önemli bir cazibe merkezi." dediler.