Japon Deprem Uzmanı Moriwaki: Marmara'da 7 büyüklüğünde deprem olabilir

Japon yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye'deki fay hatları ve deprem risklerini vurguladı. Deprem domino etkisiyle sıralanabilir buna hazırlıklı olunmalı diyerek kentsel dönüşümün önemini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 15:24

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi'nde fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabileceğine dikkat çekti. Moriwaki, Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis, Ege ve Marmara'nın öncelikli riskli yerler olduğunu vurguladı.

Yoshinori Moriwaki: "Türkiye'de Deprem Domino Taşı Gibi"

Moriwaki, Siirt'te düzenlenen deprem sempozyumlarında Türkiye'deki fay hatları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay ve Adana'dan Kıbrıs'a uzandığını belirtti. Kıbrıs'ta da 7 civarında deprem olabileceğine dikkat çekti. Uzman, Türkiye'de depremlerin domino taşı gibi sıra sıra gerçekleştiğini ifade ederek, Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis'in ikinci bölge, Ege'nin ise üçüncü bölge olduğunu söyledi. Moriwaki, Marmara Bölgesi'nin ise dördüncü bölge olduğunu kaydetti.

Moriwak: "Depreme Hazırlıklı Olunmalı"

Japon uzman, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir enerjiyi boşaltması nedeniyle bölgede büyük bir deprem beklenmediğini belirtti. Ancak Kıbrıs tarafında denizde bir deprem meydana gelmesi durumunda Hatay'ın tekrar etkilenebileceğini söyledi. Moriwaki, ev kiralarken veya satın alırken zeminin kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, ruhsatlı ve 2000 yılından sonra inşa edilen binaların daha güvenli olduğunu vurguladı. Ayrıca kentsel dönüşüm veya güçlendirme yapılması gerektiğini belirten Moriwaki, belediyelerin kentsel dönüşüme önem vermesi gerektiğini ifade etti.

(AA)