Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası Gölbaşı Gölü, ekoturizme kazandırılacak

Hatay Tabiatı Koruma Derneği'nin organizasyonunda geçtiğimiz günlerde kıyı ve dip temizliği gerçekleştirilen Amik Gölü'nün son parçası olan Gölbaşı Gölü'nün ekoturizme kazandırılması amacıyla düzenlenen "Gölbaşı Gölü Sürdürülebilirliği İçin Reaktif Yaklaşım (GOSREY)" başlıklı proje eğitimi, başarıyla tamamlandı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 13:19

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, doğal ekosistemlerin en değerli unsurlarından biri olan göl ve akarsuların, yeryüzündeki canlı yaşamına hayat veren en önemli kaynaklar arasında yer aldığını söyledi.

Hem kara hem de su ekosistemleri için kritik öneme sahip olan su kaynaklarının biyoçeşitliliğin devamlılığı ve sağlıklı bir çevre açısınan önemine değinen Öğünç, "Göl ve akarsular, bitki örtüsünden yaban hayatına kadar çok geniş bir yelpazede canlı türlerinin beslenme, üreme ve barınma ihtiyaçlarını karşılar. Bu alanlar, sucul bitkilerden balıklara, kuşlardan memelilere kadar birçok türün yaşam alanını oluşturur. Ayrıca, çevresindeki bitki örtüsü ve hayvan türleri için de besin zincirinin başlangıcını sağlar" dedi.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Öğünç, göl ve akarsuların, çevrelerindeki ekosistemleri besleyerek biyoçeşitliliğin korunmasına da katkıda bulunduğuna değinerek, "Özellikle göller, çevresinde oluşan sulak alanlarla birlikte birçok farklı tür için yuva görevi görür. Bu alanlar, göçmen kuşlardan, nadir bulunan bitki türlerine kadar pek çok canlıya ev sahipliği yapar. Akarsular ise, suyun sürekli hareket ettiği dinamik ekosistemler oluşturarak birçok farklı canlı için üreme ve beslenme alanları yaratır. Akarsularda yaşayan balık türleri, diğer sucul canlılarla birlikte besin zincirinin önemli bir parçasını oluşturur. Aynı zamanda bu su kaynakları, çevresindeki ormanlık alanları ve tarım arazilerini de besleyerek, bölgesel ekosistemlerin dengeli bir şekilde işlemesini sağlar" diye konuştu.

Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası olan Kırıkhan Gölbaşı Gölü'nün de ülkemizin önemli bir doğal alanı olduğuna işaret eden Öğünç, "Geçtiğimiz günlerde 21 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında kıyı ve dip temizliği gerçekleştirdiğimiz Gölbaşı Gölü'nün sürdürülebilirliği konusunda önemli olduğuna inandığımız eğitim çalışması da gerçekleştirdik. Derneğimizin hazırladığı, TCEF - Turquoise Coast Environment Fund - Turkey Fonu tarafından desteklenen 'Gölbaşı Gölü Sürdürülebilirliği İçin Reaktif Yaklaşım (GOSREY)' başlıklı proje kapsamındaki eğitime, çevre ve STK gönüllüleri katılım sağladı. Katılımcılar, konularında uzman isimler tarafından sosyal sorumluluk, proje hazırlama, yönetim organizasyon ve mevzuat gibi konularda aydınlatıldı. Gölbaşı Gölü'nün ekoturizme kazandırılması amaçlanan eğitime katılanlara teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.