Hatay'da üretim devam ediyor: Afetzede çiftçi 34 bin çilek fidesini toprakla buluşturdu

Kahramanmaraş depremlerinin ağır hasar verdiği Hatay'da, yaralarını saran çiftçiler üretimle güçlenmeye devam ediyor. Depremzede çiftçi Muharrem Peköz, bu yıl 34 bin çilek fidesini toprakla buluşturarak bölgenin kalkınmasına katkıda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 10:00

Hatay’ın verimli topraklarında depremin ardından tarımsal üretim hız kesmeden devam ediyor. Afetzede üreticiler, hem bölgeyi kalkındırmak hem de geçimlerini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 50 yaşındaki Muharrem Peköz, 10 dönümlük arazisinde çilek üretimi yaparak bu sürece katkı sağlıyor. Peköz, topraklı ve topraksız tarım yöntemleriyle 34 bin çilek fidesini dikerek üretimini büyütmeye devam ediyor.

"Sevgiyle Yetiştirilen Çilekler Bölgeye Can Veriyor"

10 yıldır çilek üretimiyle uğraşan Muharrem Peköz, Dörtyol’daki çiftliğinde hem topraklı hem de topraksız tarım yaparak çilek yetiştiriyor. Geçtiğimiz yıl 4 dönümlük alanda başladığı üretimini bu yıl 10 dönüme çıkardı. Üretimin yoğun emek ve sevgi gerektirdiğini ifade eden Peköz, işçileriyle birlikte ailesiyle bu süreci yürütüyor. Çilek üretimi için çok fazla iş gücüne ihtiyaç olduğunu belirten çiftçi, işçilerin günlük 600-700 TL civarında yevmiye aldığını ve yemeklerini de kendilerinin karşıladığını söyledi.

"Çilek Hasadımız Başarılı Oldu"

Geçen yıl çilek hasadından yaklaşık 20 ton ürün elde ettiğini belirten Peköz, bu yıl da üretim kapasitesini arttırarak 34 bin fideyi toprakla ve topraksız tarım sistemleriyle buluşturduğunu ifade etti. Geçen sene ürün fiyatlarının 80-100 TL arasında olduğunu belirten Peköz, bu yıl da fiyatların 100 TL’nin altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi. Özellikle Dörtyol’a yetişemeyen ihracat kalitesinde çilek üreten Peköz, ilk etapta 17 bin fideni toprakla, geri kalan 17 bin fidenin de topraksız tarımla bu hafta içinde buluşacağını belirtti.

Topraksız Tarımla 10 Dönümlük Üretim

Topraksız tarım yöntemine de yatırım yapan çiftçi, bu yıl üretimini 10 dönümlük bir alana yaymayı planlıyor. Geçen yıl 3 dönümlük bir alanda başlayan üretim, bu yıl 7 dönüme çıkarılarak topraksız tarımla daha da genişletilecek. Hatay’da üretimin devam ettiğini ve bu sürecin bölgenin yeniden kalkınmasına önemli katkı sağladığını belirten Peköz, "Çileklerimiz hava koşullarına göre değişiklik gösteriyor ama bakımını iyi yaptığımız sürece kaliteli ürün elde ediyoruz" dedi.