Gediz Deltası'nın 301. konuğu, "Moğolistan örümcekkuşu" oldu

Türkiye’de nadiren görülen türlerden olan Moğolistan örümcekkuşu, geçtiğimiz günlerde Gediz Deltası'nda kayıt altına alındı. Moğolistan örümcekkuşu, deltada kaydedilen 301. tür oldu.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2024 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2024 12:25
ilkhaber-gazetesi.com

Türkiye’de nadiren görülen türlerden olan Moğolistan örümcekkuşu, geçtiğimiz günlerde Gediz Deltası'nda kayıt altına alındı. Moğolistan örümcekkuşu, deltada kaydedilen 301. tür oldu.

Doğa Derneği, Türkiye’de nadiren görülen türlerden olan Moğolistan örümcekkuşunun, geçtiğimiz günlerde kuş fotoğrafçısı Ergün Cengiz tarafından Gediz Deltası'nda kayıt altına alındığını duyurdu. Moğolistan örümcekkuşu, burada kaydedilen 301. kuş türü olurken, delta ise türün Türkiye’de görüldüğü 9. lokasyon olarak belirlendi.

Moğolistan örümcekkuşu, Kuzeydoğu Afrika’dan Orta Asya’ya kadar büyük bir coğrafyada dağılım gösteriyor. Moğolistan ve Batı Çin’de ürüyor. 2015 yılına kadar Kızıl kuyruklu örümcekkuşu olarak bilinen tür, taksonomik olarak ikiye ayrılarak, "Türkistan örümcekkuşu" ve "Moğolistan örümcekkuşu" isimlerini aldı.

UNESCO Dünya Doğa Mirası Adayı Gediz Deltası'nın, koruma çalışmalarıyla binlerce canlının yaşam alanı olmaya devam edeceği belirtildi.

Gediz Deltası için bir aradalar

Bu arada, Gediz Deltası’nın şehirle kesiştiği bölge olan Güney Gediz Deltası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzDoğa A.Ş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) iş birliği ile ekim ayında başlayan restorasyon çalışmalarına devam ediliyor.

51 ortaklı "Akdeniz’de İklim Değişikliğine Uyum ve Direnç Geliştirme (CARDIMED)" çalışması kapsamında, paydaşlar, faaliyetlerin uygulanması ve yönetimi için Seferihisar Doğa Okulu'nda buluştu.

Gediz Deltası’nda uygulanacak doğa temelli uygulamalarla, deltanın üzerinde bulunan baskı ve tehditleri en aza indirmeyi ve biyoçeşitliliğin artırılması hedefleniyor.