Türkiye’deki 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası'nda Doğa Derneği tarafından başlatılan restorasyon ve izleme çalışmaları kapsamında, bazı türler ve dağılımlarının kayıt altına alındığı bildirildi.
Türkiye’deki en önemli doğal alanlarından biri olan Gediz Deltası'nı tehdit edeceği gerekçesiyle 'Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi'ne karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu Derneği (EGEÇEP), İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dava başvurusunda bulunan Doğa Derneği, bölgedeki bazı canlı türlerine yönelik önemli çalışma başlattı.
Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Gediz Deltası’ndaki restorasyon ve izleme çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Eylül ayında gerçekleşen araştırmamızda, deltadaki sürüngen, yusufçuk ve kızböceği türlerinin bollukları ve dağılımları belirli bir metodoloji izlenerek kaydedildi. Ayrıca, kurbağalar için uygun yaşam alanları belirlenerek, yüzey sularında tuzluluk ve pH gibi kritik parametrelerin ölçümleri gerçekleştirildi" dedi.
İzleme çalışmalarının, hedef türlerin en aktif olduğu dönemlerde ve önceden belirlenmiş sabit rotalarda sürdürüldüğü bilgisi veren Kılıç, "Üç yıl sürecek çalışmadaki restorasyon faaliyetleri, Gediz Deltası’nın biyoçeşitliliği üzerindeki etkilerinin bilimsel olarak ortaya koymayı amaçlıyor. Çalışma, Horizon Avrupa Programı tarafından fonlanan CARDIMED ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından Tour du Valat (TdV) aracılığıyla desteklenen ProZhum projeleri kapsamında gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı.