Gediz Deltası'nda 'kış ortası kuş sayımları' başladı

Türkiye’de 14 uluslararası öneme sahip sulak alandan biri olan ve su kuşları için güvenli bir yaşam ortamı sağlayan Gediz Deltası'nda, 'kış ortası kuş sayımları' başladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2024 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 12:26

Türkiye’de 14 uluslararası öneme sahip sulak alandan biri olan ve su kuşları için güvenli bir yaşam ortamı sağlayan Gediz Deltası'nda 'kış ortası kuş sayımları' başladı. Kuş sayımlarına Doğa Derneği üyeleri de katılım sağladı.

Türkiye, bulunduğu coğrafi konum itibariyle göçmen kuşlar için önemli bir göç rotası. Özellikle süzülerek göç eden türler açısından, Afrika-Avrupa ve Afrika-Asya doğrultusunda küresel öneme sahip. Bazı türler, Türkiye üzerinden geçerek üreme alanlarına ulaşırken, bazıları ise kışlamak için Türkiye’ye göç ediyor.

Hatay, kışı Afrika’da geçiren türler için Türkiye’ye giriş kapısı niteliğinde. Özellikle bölgenin Akdeniz kıyısı boyunca uzanan dağ silsilesi, süzülerek göç eden kuşlar için bir darboğaz oluşturuyor. Her yıl milyonlarca yırtıcı kuş, leylek ve diğerleri bu rota üzerinden buradan Anadolu coğrafyasına giriş yapıyor. Kafkasya’ya yönelen bireyler Doğu Anadolu coğrafyasını geçip, doğu sınırlarına ulaşırken, Avrupa yolculuğundaki bireyler ise İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kullanarak Trakya’ya ulaşıyor. Bu yüzden İstanbul Boğazı, her göç döneminde büyük bir şölene ev sahipliği yapıyor. Üreme alanlarına ulaşıp, yavrularını büyüten türlerin birçoğu, sonbaharda aynı rota üzerinden kışlama alanlarına dönüyor.

Tüm bunların yanı sıra her yıl kış aylarında milyonlarca su kuşu, daha kuzeydeki üreme alanlarından yola çıkarak kışlamak için Türkiye’deki sulak alanları ziyaret ediyor. Gediz Deltası da Kızılırmak Deltası gibi kışlayan su kuşları açısından önem arz ediyor.

'Kış ortası kuş sayımları' start aldı

Geçtiğimiz kış döneminde 52.291 su kuşunun sayıldığı deltada kara karınlı kum kuşu, küçük kum kuşu, gümüş yağmurcun, çamur çulluğu, kervan çulluğu, akça cılıbıt, karabaş martı ve kızıl bacak gibi türler kış dönemi boyunca yüksek sayılarda görüldü. Fiyu, boz ördek, çamurcun, kılkuyruk, kaşık gaga ve suna gibi ördek türleri ile ak pelikanın görüldüğü delta, sahip olduğu uygun iklim koşulları ve besin imkânıyla önemli bir kışlama alanı olarak biliniyor.

Su kuşları için güvenli bir yaşam ortamı sağlayan Gediz Deltası'nda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen 'kış ortası kuş sayımları' başladı.

İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla'daki sulak alanlarda yapılan çalışmalara gönüllü olarak katkı veren Doğa Derneği üyeleri de su kuşu sayımlarına katıldı. Belevi Sazlıkları, Tahtalı Barajı ve Küçük Menderes Deltası’nda olduğu gibi Gediz Deltası'ndaki sayımlar da, sulak alanlarda kışlayan su kuşları hakkında önemli bilgiler sunuyor. Elde edilen sonuçlar, korunan alanların ilan edilmesi ve önerilmesi, koruma çalışmalarının önceliklendirilmesi gibi pek çok süreçte, doğa araştırmacılarına katkı sağlıyor.

Gediz Deltası'nda yapılan son sayımlarda, tarakdiş, Hazar martısı, Van Gölü martısı, büyük kum kuşu, ak pelikan ve boz ördek gibi türler gözlendi.