'Erzincan İliç Altın Madeni kapatılsın' kampanyası

İliç Doğa ve Çevre Platformu, toprak kayması sonucu 9 işçinin kaybolduğu Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni'nin kapatılması amacıyla, Change.org'da imza kampanyası başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 11:38
ilkhaber-gazetesi.com

İliç Doğa ve Çevre Platformu, toprak kayması sonucu 9 işçinin kaybolduğu Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni'nin kapatılması amacıyla, Change.org'da imza kampanyası başlattı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler Köyü yakınlardaki altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 madenciyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madende yaşanan facia sonrası kayıp işçilerin aileleri ve yakınları endişeli bekleyişlerini sürdürürken, çevre dernekleri de art arda açıklama yapıyor.

İliç Doğa ve Çevre Platformu da, TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verilen faciayla ilgili olarak Change.org'da 'Erzincan İliç Altın Madeni Kapatılsın' başlıklı imza kampanyası başlattı. Dün başlayan kampanyada imza sayısı 21 bine yaklaştı.

"Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat günü meydana gelen, siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu oluşan göçük altında kalan canlar için çok üzgünüz" ifadesi yer alan kampanya açıklamasında, özetle şunlar kaydedildi:

"Siyanür ve toksik kimyasallarla Fırat Havzası ve Nehri tehlike altında. Siyanür’ün Fırat Nehri’ne ulaşması, çok çok büyük bir felaket demek. Bu madenin kapatılması için yıllardır uyarıyoruz. Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Anagold yetkilileri ve suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır."