Doğaseverler, sulak alanlar için bir araya geldi

Doğaseverler, sulak alanların önemini ve korunması ihtiyacını hatırlatmak için her yıl 2 Şubat'ta kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2024 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2024 10:10

Doğaseverler, sulak alanların önemini ve korunması ihtiyacını hatırlatmak için her yıl 2 Şubat'ta kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında Gediz Deltası'nda bir araya geldi.

Her yıl sulak alanların bir işlevinin tema olarak kullanıldığı etkinlikler kapsamında 2024 yılının Dünya Sulak Alanlar Günü teması 'Sulak Alanlar ve İnsan Refahı' oldu. Dünya Sulak Alanlar Günü'nün bu yılki sloganı ise 'Hayat, Sulak Alanlar ve İnsanlar ile İç İçe' olarak belirlendi.

Kuşlar, balıklar, memeliler ve bitkiler dahil olmak üzere birçok canlı türü için habitat sağlayan sulak alanların korunmasının vurgulandığı Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında, doğaseverler, Gediz Deltası'nda bir araya geldi.

Doğa Derneği tarafından yapılan açıklamada, sulak alanların, dünyanın kara yüzeyinin yaklaşık yüzde 6’sını kapladığını, küresel biyolojik çeşitliliğin ise yüzde 40’ına ev sahipliği yaptığı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Akdeniz Havzası, sulak alanlarının yüzde 50’sinden fazlasını kaybetti

"1700’lerden bu yana dünyadaki sulak alanların yaklaşık yüzde 90’ı bozuldu. Akdeniz Havzası, 1970 yılından bu yana doğal sulak alanlarının yüzde 50’sinden fazlasını kaybetti. Sulak alanları ormanlardan üç kat daha hızlı kaybediyoruz. Üstelik sulak alanlar hala zengin biyoçeşitliliğe ve beraberinde getirdiği kültüre sahip ekosistemler. Bugün sulak alanların önemini ve Gediz Deltası’ndaki yaşamı konuşmak için buluştuk. Yolumuza flamingo, çamurcun, yeşilbacak, kızılbacak, kaşıkgaga, ketenkuşu gibi türler eşlik etti. Sulak alanları yaşatmak, onların sesi olmak için çalışmalarımız devam ediyor."