Çevreci kuruluşlardan 'Çöpler Altın Madeni kapatılsın’ çağrısı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde 9 işçinin kaybolduğu acı facia sonrasında, çevreci kuruluşlar arasında yer alan WWF Türkiye ve Doğa Derneği, madenin kapatılması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 12:05

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde 9 işçinin kaybolduğu acı facia sonrasında, çevreci kuruluşlar arasında yer alan WWF Türkiye ve Doğa Derneği, madenin kapatılması çağrısında bulundu.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler Köyü yakınlardaki altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 madenciyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madende yaşanan facia sonrası kayıp işçilerin aileleri ve yakınları endişeli bekleyişlerini sürdürürken, çevreci kuruluşlar da art arda açıklama yapıyor.

TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verilen faciayla ilgili olarak İliç Doğa ve Çevre Platformu'nca Change.org'da 'Erzincan İliç Altın Madeni Kapatılsın' başlıklı imza kampanyası başlatılırken, WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunuldu.

WWF Türkiye'nin, Çöpler Altın Madeni’nde 2022 yılında meydana gelen 20 tonluk siyanürlü sızıntının baraja karışmasının ardından madencilik faaliyetinin durdurulduğu, ancak daha sonra verilen izinle tekrar başlatıldığı ifade edilen paylaşımında, şu satırlara yer verildi:

"Yaşam alanlarına sadece 250 metre uzaklıkta bulunan maden tesisi, yıllardır tüm Yukarı Fırat Havzası için tehdit oluşturuyordu. Meydana gelen felaketin ardından siyanür ve zehirli kimyasal içeren tonlarca toprak havzaya karıştı. İliç’te yaşanan felaket ne yazık ki bilim insanlarının, bölge halkının ve sivil toplum kuruluşlarının tüm uyarılarına rağmen gerçekleşti.

Bu tür madencilik faaliyetleri, yalnız dağlarımızı, ormanlarımızı, su kaynaklarımızı hatta korunan alanları ve yaban hayatını değil, doğrudan insan sağlığını ve tüm yaşamı tehdit ediyor. İliç’te yaşanan felaket bir kez daha gösterdi ki doğa ile insan sağlığı ayrılmaz bir bütün. Sağlıklı bir gelecek için maden faaliyetleriyle ilgili tüm düzenleme, karar ve denetim süreçlerinde bilimsel gerçekleri, doğayı ve insanı önceliklendiren yaklaşımlar esas alınmalı ve bu konuda gecesini gündüzüne katarak, doğa ve insanın uyumu yararına yol almaya çalışan tüm sivil inisiyatiflerin sesine kulak verilmelidir. Doğa ve insanın ortak sağlığını korumazsak kaybederiz."

"Maden kapatılmalı"

Doğa Derneği tarafından yapılan açıklamada da Çöpler Altın Madeni'nin hemen kapatılması istendi.

Yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen felakette göçük altında kalan madencilere ulaşma çalışmaları devam ediyor. Altın madeninde, tüm canlıların yaşam hakkı hiçe sayılarak, 3 kat daha kapasite artırımı için ÇED olumlu kararı verilmişti. Hukuksuzca gerçekleştirilen kapasite artırımından bu yana 20 ton saf siyanür toprağa ve suya karıştı.

Kimyasal maddelerle yüklü toprakların bulunduğu bölgede çökme gerçekleşti. Yıllardır Fırat Nehri ve tüm ekosistemi tehlikeye atan maden için doğa savunucuları mücadele ediyor. Bugün gelinen noktada doğayla uyumlu olmayan madencilik faaliyetlerinin acı tablosuyla karşı karşıyayız. Fırat Nehri’ni ve tüm ekosistemi tehdit eden hiçbir madencilik faaliyetine izin verilmemeli.  İliç Altın Madeni hemen kapatılmalı."