Akdeniz'in biyolojik çeşitliliğinin temelini oluşturan deniz çayırlarının yüzde 34'ünden fazlasının, demirleme, kirlilik ve iklim değişikliği gibi nedenlerle yok olduğu bildirildi.
Adını deniz tanrısı Poseidon'dan alan deniz çayırı (Posidonia), milyonlarca yıldır olağanüstü bir deniz ekosistemine ev sahipliği yapıyor. Akdeniz biyolojik çeşitliliğinin temelini oluşturan deniz çayırları, 400'den fazla bitki ve binden fazla denizel türe üreme ve yaşam alanı sunuyor.
Ancak Akdeniz'deki demirleme, kirlilik ve iklim değişikliği gibi insan kaynaklı nedenlerden dolayı son 50 yılda deniz çayırlarının yüzde 34'ünden fazlasının yok olduğu belirtiliyor.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından bu konuda yapılan açıklamada, değerli bir karbon yutağı olması bakımından kritik role sahip deniz çayırı ekosistemlerinin zarar görmesinden dolayı, karbon depolama kapasitelerinin de olumsuz etkilendiği belirtildi.
Akdeniz’in akciğerleri deniz çayırlarını yaz aylarında Akdeniz’de yoğunlaşan demirleme faaliyetlerinin olumsuz etkileiği belirtilen açıklamada, "Bu durumun önünde geçmek için Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’nda oluşturulan sistemi yerel yönetimler koordinasyonunda HSBC desteğiyle hayata geçirdik. 'Akdeniz’e Nefes: Kaş-Kekova Deniz Çayırlarını Koruma' projesi kapsamında Cumhuriyetimizin 100. Yılında Akdeniz’deki yüz şamandıra, deniz çayırlarının korunmasına destek olacak. Deniz çayırlarının alandaki güncel durumunu belirlemek üzere bilim danışmanlarımızla sualtı izleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Mart 2023 itibariyle Kaş-Kekova ÖÇKB’nden edinilen deneyimlerin Datça-Bozburun ve Dilek Yarımadası’nda yaygınlaştırılması, deniz çayırlarının ulusal ve bölgesel ölçekte etkin korunmasına katkı sağlamak üzere WWF Akdeniz ofislerinin iş birliğiyle Mavi Ormanlar Projemizi de yürütmeye başladık." denildi.