Güneş sisteminin dış kenarındaki iki buz devi olan Uranüs ve Neptün'ün gerçek renklerinin, görüntülerde göründüklerinden daha benzer olabileceği ortaya çıktı.
Yeni araştırmaya göre, Uranüs ve Neptün'ün her ikisi de soluk, yeşilimsi bir mavi renk tonuna sahip. Bu renk, her iki gezegenin atmosferinde bulunan metan gazından kaynaklanıyor.
Uranüs ve Neptün'ün ilk ayrıntılı görüntüleri 1986 ve 1989 yıllarında NASA'nın Voyager 2 uzay aracı tarafından kaydedildi. Bu görüntülerde Uranüs, soluk camgöbeği renginde görünürken, Neptün çarpıcı koyu mavi renkte tasvir edildi.
Araştırmacılar, Voyager 2'nin Neptün görüntülerini görüntü işleme yazılımıyla geliştirerek gezegenin rengini daha doygun hale getirdiğini tespit etti. Bu işlem, Neptün'ün gerçek renginden daha koyu ve daha mavi görünmesine neden oldu.
Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu'nun verilerini kullanarak Voyager 2 görüntülerini düzeltti. Düzeltilen görüntüler, Uranüs ve Neptün'ün benzer bir renk tonuna sahip olduğunu gösteriyor.
Her iki gezegenin de atmosferik bulanıklığı var. Neptün'ün atmosferi, Uranüs'ün atmosferinden daha ince olduğundan, gezegen daha mavi görünüyor.
Uranüs'te bir yıl 84 Dünya yılı sürer. Gezegen yaz ve kış gündönümlerinde daha yeşil görünürken, ekinokslarda daha mavi bir renk tonuna sahip oluyor.