Telegram'da siber suçlar yüzde 53 arttı

Kaspersky Dijital Ayak İzi İstihbarat ekibi, Telegram'da dolandırıcılık planları paylaşmak, sızdırılmış veri tabanlarını dağıtmak ve para çekme, sahte belge düzenleme, hizmet olarak DDoS saldırıları ve daha fazlası gibi suç hizmetlerini satmak için kullanılan kanallarda ve gruplarda %53'lük bir artış gözlemledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 13:34

Telegram'ın artan popülaritesi ve güvenli platform imajı, platformu siber suçlular için cazip bir hale getiriyor. Kaspersky Dijital Ayak İzi İstihbarat ekibi tarafından yapılan bir araştırma, Telegram'da faaliyet gösteren siber suçluların sayısında ve aktivitelerinde son bir yıl içinde %53 artış olduğunu ortaya koydu.

Bu gölge kanallar ve gruplar, dolandırıcılık planları paylaşmak, sızdırılmış veri tabanları dağıtmak ve para çekme, sahte belge düzenleme, hizmet olarak DDoS saldırıları ve diğer suç hizmetlerini satmak için kullanılıyor.

SİBER SUÇLULAR NEDEN TELEGRAM'I TERCİH EDİYOR?

Kaspersky'den Alexey Bannikov, bu eğilimin arkasındaki faktörleri şu şekilde açıklıyor:

Yüksek Kullanıcı Tabanı: Telegram'ın 900 milyon aylık kullanıcısıyla, siber suçlular için geniş bir hedef kitle sunuyor.

Algılanan Güvenlik: Telegram, kullanıcı verisi toplamadığını ve diğer platformlardan daha güvenli olduğunu savunuyor. Bu durum, siber suçlulara cezasız kalma hissi veriyor.

Kolay Erişim: Telegram'da bir hesap oluşturmak ve suç topluluklarına katılmak oldukça basit.

TELEGRAM'DA DOLANDIRICILIK RİSKLERİ ARTIYOR

Telegram'daki siber suçlular, dark web forumlarındakilere kıyasla daha az teknik bilgiye sahip olma eğilimindedir. Bu durum, platformda dolandırıcılık ve sahtecilik riskini artırıyor.

Ek olarak, Telegram'ın itibar sistemi eksikliği, bazı kullanıcıların dolandırıcılar tarafından aldatılmasına yol açabiliyor.