SERHAT AKARSU
(İLKHABER)- Samsung, Amazon, Apple, Intel ve Nvidia'nın Arm'a yatırım yapmak için sıraya girdiği bildiriliyor. Arm, günümüzde neredeyse tüm mobil cihazların planını tasarlayan bir İngiliz firmasıdır. Önde gelen tüm küresel yarı iletken çip devlerinin yatırımları Arm'ın uzun vadeli mali istikrarıyla sonuçlanacaktır.
Nikkei, çip tasarımcısı Arm'ın Eylül 2023'te bir halka arz (Initial Public Offering) yoluyla hisselerini halka arz etmeyi planladığını bildirdi. Bu hamle, Nvidia'nın yakın zamanda başarısızlıkla sonuçlanan 40 milyar dolarlık Arm satın alma girişiminin ardından geldi. Arm'ın planlanan halka arzı sırasında değerlemesinin 60 milyar doları aşması ve yılın en büyük halka arzı olması bekleniyor. Arm şu anda Japon SoftBank Group'a ait ve bu ayın sonlarına doğru ABD SEC'e (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) Arm'ın listelenmesi için başvuruda bulunacak. Ardından Nasdaq Borsası'ndan onay alması gerekiyor.
Samsung ve diğerleri Arm'a yatırım yapmayı ve yönetiminde söz sahibi olmayı umuyor Arm'ın değeri, SoftBank'ın 2016 yılında 24 sterline (o zamanlar yaklaşık 31 milyar) satın almasından bu yana neredeyse iki katına çıktı ve şirket piyasa değerinin daha da yükselmesini bekliyor. SoftBank şu anda Arm'ın %75 hissesine sahipken, geri kalanı dünya çapında teknoloji firmalarına yatırım yapan SoftBank Vision Fund'a ait. SoftBank Vision Fund'ın Arm'daki hisselerinin %10-15'ini açık pazarda satmayı planladığı bildiriliyor. Amazon, Apple ve Samsung gibi çip devleri bu noktada devreye giriyor. Arm'a uzun vadeli istikrar sunan orta ve uzun vadeli yatırımcılar olmaları bekleniyor. Ayrıca Arm'ın yönetimi üzerinde de söz sahibi olmayı umuyorlar.
Hatırlarsanız, Arm geçen yıl Qualcomm'un Nuvia'yı satın almasının ardından lisans politikalarını değiştirmişti. Nuvia, eski Apple ve eski Google çip mühendisleri tarafından kurulmuş ve şirket ARM'ın tasarımlarını temel alan CPU çekirdekleri tasarlamıştı. Qualcomm Nuvia'yı satın aldığında Arm, Nuvia'nın Arm'ın çip tasarımlarına ilişkin lisansının Qualcomm'a devredilemeyeceğini iddia etti.
Mevcut iş modeliyle Arm, OPPO ve Xiaomi gibi son cihaz üreticilerinden değil, Qualcomm ve MediaTek gibi çip tasarımcılarından çip tasarımları için ücret alıyor. Ancak şirket iş modelini değiştirmeyi ve bunun yerine cihaz üreticilerinden ücret almayı planlıyor. Fiyatların cihazın fiyatına göre belirleneceği ve bu sayede çok daha yüksek gelir elde edileceği bildiriliyor. Şirket bir borsada işlem gördüğünde iyi bir performans sergilemek için yüksek gelirin gerekli olduğu düşünülüyor. Bu durum Samsung'un ARM Cortex CPU çekirdekleri ve AMD GPU çekirdeklerini bir arada kullanan Exynos çiplerini de etkileyebilir.
Arm gelecekte RISC-V ile zorlu bir rekabet yaşayabilir Apple ve Samsung hem çip üreticisi hem de cihaz üreticisi olduklarından Arm ile karmaşık ve uzun vadeli lisans anlaşmaları olabilir, ancak yine de şirkete yatırım yapmak uzun vadede onlar için iyi olacaktır. Ancak Arm'ın yeni iş planı, cihaz üreticilerini açık kaynaklı ve telifsiz alternatif bir çip tasarım mimarisi olan RISC-V'ye itebilir. Arm'da yaşanan tüm bu olayların ardından Google, RISC-V'yi Android cihazlar için Tier-1 mimarisine yükseltti.