Rusya'nın Google klonu Yandex'in kurucu ortağı Ukrayna'ya karşı savaşı kınadı

Rus Google analogu Yandex'in kurucu ortağı Arkady Volozh, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2023 09:45
ilkhaber-gazetesi.com

İBRAHİM BASYAL

(İLKHABER) - Rus Google analogu Yandex'in kurucu ortağı Arkady Volozh, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınadı.

Volozh, Rusya'nın Ukrayna'yı barbarca işgaline kategorik olarak karşı olduğunu"ve her gün evlere düşen bombalardan "dehşete düştüğünü" açıkladı.

Sessiz kalmak zorunda kalmamın pek çok nedeni vardı. Açıklamamın zamanlaması tartışılabilir ama özü tartışılamaz. Ben savaşa karşıyım diyen Volozh'un Perşembe günü yaptığı açıklama 24 Şubat 2022'deki işgalden 17 ay sonra geldi.

Eski CEO, Yandex'e bağlı projeler üzerinde çalışmak üzere İsrail'e taşındığı 2014 yılından bu yana Rusya'da yaşamıyor. Şubat 2022'de "dünya değişti ve Yandex ile olan hikayemin bittiğini fark ettim" dedi. Web sitesine göre Volozh, 2022 yılının Haziran ayında "25 yıl boyunca CEO olarak hizmet verdikten sonra Yandex N.V.'deki CEO ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinden istifa etti".

Bu tarih, şirketinin kurucusu ve CEO'su olarak Rus hükümetini maddi ya da finansal olarak desteklediği gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) kuruluş listesine eklenmesiyle aynı zamana denk geldi. O dönemde ayrıca devlet medyasının söylemlerini desteklemek ve Kremlin'i eleştiren içerikleri manipüle etmekle suçlanmıştı. Yandex'in kendisi AB tarafından yaptırıma tabi tutulmadı, ancak yönetim kurulu Volozh'un yaptırımlarını "haksız" ve "yanlış" olarak nitelendirdi.

Yandex'in ana şirketi uzun süredir Hollanda'da kayıtlı ve geçen yıl IP'yi Rusya'dan bu kuruluşa taşıdı ve yeniden yapılandırdı. Hatta Rus devlet medyası Yandex'i Rusya'dan ayrılıyor olarak nitelendirdi.

Ancak birkaç gün içinde Vladmir Putin'in müttefikleri şirkette önemli pozisyonlar üstlendi - menşe ülkesinden ayrılma yolunda olan bir kuruluş için garip bir hareket.

Volozh, Yandex'ten ayrıldığından beri yeni bir hayata başlayan Rus mühendis mültecilere destek olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın yasadışı işgalinin ardından aralarında Yandex çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda Rus teknisyenin ülkeden kaçtığı bildiriliyor.

Batı'nın yaptırımları nedeniyle pek çok ürün, platform ve hizmet Rusya'da artık kullanılamıyor; bu da pek çok teknoloji çalışanının tercih ettikleri araçlarla mesleklerine devam etmelerini zorlaştırıyor.

Perşembe günü Reuters, Kremlin'in Yandex'i ele geçirmesini ve kamulaştırmasını engelleyen ana faktörün daha fazla beyin göçü korkusu olduğunu bildirdi.

Bu arada, Moskova'nın Yandex'in "Yandex Taxi" araç paylaşım hizmeti gibi verilerine erişim talep edebileceğine dair korkuların geliştiği bildirildi.

Eylül ayında KGB'nin halefi Federal Güvenlik Servisi (FSB) taksi verilerine erişme yetkisine sahip olacak. Yandex, o tarihte FSB'nin yurtdışındaki değil, yalnızca Rusya'daki verilere erişebileceğini iddia etti. Yandex, 2020'nin ilk yarısında Moskova'dan gelen 15.300 kullanıcı verisi talebinin yüzde 84'üne uyduğunu iddia etti.