EMRE EKİCİ
(İLKHABER) - Kanada'da Çevrimiçi Haber Yasası olarak bilinen Bill C-18 artık resmi olarak bu ülkede yasa haline geldi. Haziran ayında Kanada hükümeti tarafından kabul edilen yasa tasarısı, sosyal medya şirketlerinin haber kuruluşlarıyla parasal anlaşmalar yapmasını ve böylece bu haber kuruluşlarının linklerini çevrimiçi hizmetlerde dağıtabilmelerini gerektiriyor.
Hem Facebook hem de Instagram'ı işleten Meta, daha önce Çevrimiçi Haber Yasası'na yanıt olarak Kanadalı izleyicilerine yönelik haber kuruluşu bağlantılarını bu hizmetlerden kaldıracağını açıklamıştı. Bugün güncellenen bir blog yazısında Meta, tam da bunu yapmaya başladığını doğruladı:
Çevrimiçi Haber Yasası'na uymak amacıyla Kanada'da haberlerin erişilebilirliğini sona erdirme sürecini başlattık. Bu değişiklikler bugün başlıyor ve önümüzdeki birkaç hafta boyunca Kanada'da Facebook ve Instagram'a erişen herkes için uygulanacak.
Meta, blog yazısında Çevrimiçi Haber Yasası'nın "Meta'nın platformlarımızda paylaşılan haber içeriklerinden haksız bir şekilde yararlandığı şeklindeki yanlış önermeye dayandığını" iddia etti. Meta, haber kuruluşlarının içeriklerine Facebook ve Instagram tarafından dağıtılan bağlantılar sayesinde aslında daha fazla fayda sağladığını belirtiyor.
Meta, Çevrimiçi Haber Yasası'na tamamen uymak için sosyal medya hizmetlerinden haber bağlantılarını kaldırmanın kendi yararına olacağına inanıyor. Bu kararın bir sonucu olarak, Kanada'daki insanlar Facebook ve Instagram'da yerel haber kuruluşlarından ya da ülke dışından haber sitelerinin bağlantılarını göremeyecekler.
Ayrıca kendi Facebook ya da Instagram hesaplarında da herhangi bir haber linki paylaşamayacaklar. Buna ek olarak, Kanadalı haber kuruluşları artık Facebook ve Instagram'da içeriklerinin bağlantılarını yayınlayamayacak.
Google daha önce Haziran ayında, Çevrimiçi Haber Yasasına kendi tepkisi olarak Kanadalı kullanıcılara yönelik Arama hizmetlerinden haber bağlantılarını da kaldıracağını söylemişti. Şirket şu ana kadar bu kaldırma işlemine başladığını teyit etmedi. Bu sürecin doğrulanmasıyla birlikte internet üzerinden haberlere erişen sayısız kullanıcının şikayetlerine neden oldu. Bir çok kullanıcı haberlere internet ve sosyal medya araçlarından erişirken bir azıda basılı yayınlardan erişiyor. Bu durumun farklı ülkelere de yayılıp yayılmayacağı merak konusu haline geldi.