SERHAT AKARSU
(İLKHABER)- Meta, OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotuna rakip olan yeni yapay zeka sistemi "Llama 2 "yi tanıttı.
Facebook'un ana şirketinin başkanı Mark Zuckerberg Salı günü yaptığı açıklamada, Microsoft ile ortaklık kurduktan sonra oluşturulan yeni yapay zeka sisteminin, rakiplerinin aksine araştırma ve ticari amaçlarla kullanımının ücretsiz olduğunu söyledi. Microsoft ayrıca Llama 2'nin piyasaya sürülmesiyle "yapay zekayı ve faydalarını demokratikleştirmeyi" hedeflediğini söyledi. Llama olarak bilinen bir önceki versiyon Şubat ayında piyasaya sürülmüş, ancak Mart ayında internete sızmış ve o zamandan beri halk tarafından kurcalanmıştı.
Büyük yapay zeka dil modelleri geliştiren bazı Büyük Teknoloji rakipleriyle karşılaştırıldığında Meta ve Microsoft, araştırmacılara ve şirketlere yapay zekalarını oluşturmak için kullandıkları veri ve kodlara bir göz atma imkanı sunarak "açık bir yaklaşım" sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Meta paylaştığı blog yazısında "Günümüzün YZ modellerinin, özellikle de teknolojinin hızla ilerlediği jeneratif alandakilerin geliştirilmesi için açık bir yaklaşımın doğru olduğuna inanıyoruz" dedi.
Teknoloji devi, "İşletmelere, yeni kurulan şirketlere, girişimcilere ve araştırmacılara, başka türlü erişemeyecekleri bilgi işlem gücüyle desteklenen, kendi başlarına inşa etmeleri zor olacak bir ölçekte geliştirilen araçlara erişim vermek, deney yapmaları, heyecan verici şekillerde yenilik yapmaları ve nihayetinde ekonomik ve sosyal olarak fayda sağlamaları için bir fırsatlar dünyası açacaktır" dedi.
Yeni yapay zeka sistemi Llama 2, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT ve Google tarafından geliştirilen Bard gibi açık kaynak kodlu olmayan diğer sohbet robotlarıyla tezat oluşturuyor. Zuckerberg Facebook gönderisinde "Açık kaynak inovasyonu teşvik eder çünkü çok daha fazla geliştiricinin yeni teknolojiyle üretim yapmasına olanak tanır. Aynı zamanda emniyet ve güvenliği de arttırır çünkü yazılım açık olduğunda, daha fazla insan olası sorunları tespit etmek ve düzeltmek için onu inceleyebilir. Ekosistemin daha açık olmasının daha fazla ilerlemenin önünü açacağına inanıyorum, bu yüzden Llama 2'yi açık kaynaklı hale getiriyoruz" dedi.
Ancak Meta'nın yeni yapay zeka sistemini açık kaynaklı hale getirme iddialarına rağmen, Llama 2'yi oluşturmak için kullandığı veriler hala belirsizliğini koruyor. Yeni modelle birlikte yayınlanan bir araştırma makalesi, modelin "Meta'nın ürün veya hizmetlerinden elde edilen verileri içermeyen, kamuya açık kaynaklardan elde edilen yeni bir veri karışımı" üzerinde eğitildiğini söylüyor, ancak hangi verilerin kullanıldığından özellikle bahsetmiyor.
Ancak makalede, Meta'nın "özel kişiler hakkında yüksek miktarda kişisel bilgi" içeren web sitelerinden verileri çıkardığı belirtiliyor. Meta, yeni yapay zeka modellerinin doğrudan indirilebileceğini ya da bir ortaklık aracılığıyla Microsoft'un bulut platformu Azure'da kullanılabileceğini söyledi.
"Bugünden itibaren Llama 2, Azure AI model kataloğunda mevcuttur ve Microsoft Azure kullanan geliştiricilerin bu modelle derleme yapmasına ve içerik filtreleme ve güvenlik özellikleri için bulutta yerel araçlarından yararlanmasına olanak tanır."
"Ayrıca Windows'ta yerel olarak çalışacak şekilde optimize edildi ve geliştiricilere farklı platformlardaki müşterilere üretken yapay zeka deneyimleri sunarken sorunsuz bir iş akışı sağlıyor" dedi.
Meta, Llama 2'nin diğer sağlayıcıların yanı sıra Microsoft'un rakibi Amazon Web Services (AWS) ve Hugging Face üzerinden de kullanılabileceğini söyledi.