Arama motoru şirketi Google, Haritalar uygulamasında ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatları doğrultusunda önemli bir isim değişikliği yapacağını açıkladı. Buna göre, Meksika Körfezi’nin adı "Amerika Körfezi" olarak güncellenecek. Ayrıca Alaska’da bulunan ve Kuzey Amerika’nın en yüksek zirvesi olan Denali Dağı’nın adı da yeniden "McKinley Dağı" olarak değiştirilecek.
GOOGLE HARİTALAR’DA YENİ GÜNCELLEMEGoogle’dan yapılan açıklamada, isim değişikliklerinin ABD İçişleri Bakanlığı’nın resmi Coğrafi İsimler Bilgi Sistemi’nde (GNIS) yapılan güncellemeler doğrultusunda gerçekleşeceği belirtildi. Açıklamada, “ABD’deki Coğrafi İsimler Bilgi Sistemi güncellendiğinde Google Haritalar’daki isimlendirme de buna göre değişecektir” ifadelerine yer verildi.
Değişiklik, ABD’deki kullanıcılar için geçerli olacak. Meksika’daki kullanıcılar ise Meksika Körfezi’ni eski adıyla görmeye devam edecek. ABD ve Meksika dışındaki kullanıcılar, Google Haritalar’da her iki ismi birden görebilecek.
TRUMP’IN TALİMATIYLA BAŞLAYAN SÜREÇABD İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Meksika Körfezi’nin "Amerika Körfezi", Denali Dağı’nın ise "McKinley Dağı" olarak isimlendirilmesi yönünde Başkan Donald Trump’ın talimat verdiğini duyurmuştu. Bakanlık, “Coğrafi İsimler Kurulu, değişiklikleri derhal yürürlüğe koymak için çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullanmıştı.
MEKSİKA KÖRFEZİ VE DENALİ DAĞI TARTIŞMALARIMeksika Körfezi’ne verilen yeni isim, Meksika tarafından tepkiyle karşılandı. Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, düzenlediği basın toplantısında, “Trump, körfeze ABD’de istediği ismi verebilir. Ancak körfez, Meksika’da ve dünyanın geri kalanında Meksika Körfezi olarak anılmaya devam edecek” dedi.
Kuzey Amerika’nın en yüksek zirvesi olan McKinley Dağı, 1917 yılında ABD’nin 25. Başkanı William McKinley anısına isimlendirilmişti. Ancak Barack Obama yönetimi, 2015 yılında yerli halkın talebiyle dağın adını "Denali" olarak değiştirmişti. Trump yönetiminin bu kararı tersine çevirmesi, yeni bir tartışma konusu oldu.
GOOGLE HARİTALAR’DAKİ İSİM GÜNCELLEMESİGoogle Haritalar’da yapılacak bu değişikliklerin ABD’li kullanıcılar için hızla hayata geçirileceği belirtildi. Yeni uygulama, diğer ülkelerde farklı şekilde görünecek. İsim değişikliği kararı, Trump yönetiminin coğrafi adlandırmalar konusundaki politikalarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Meksika Körfezi ve Denali Dağı’na verilen yeni isimler, hem siyasi hem de kültürel boyutlarıyla tartışılmaya devam ediyor.