CrowdStrike sistemlerindeki sorun, yerli yazılım önemini yeniden gündeme getirdi

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki teknik sorunun hava yolu şirketleri başta olmak üzere diğer bazı şirketler, havalimanları ve bankalar gibi dünya çapındaki işletmeleri etkileyen aksaklığa neden olması, yerli yazılım kullanımının önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2024 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2024 13:21

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki teknik sorunun hava yolu şirketleri başta olmak üzere diğer bazı şirketler, havalimanları ve bankalar gibi dünya çapındaki işletmeleri etkileyen aksaklığa neden olması, yerli yazılım kullanımının önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'ın sistemlerinde yaşanan küresel aksaklık, çok sayıda işletmeyi etkileyerek önemli ölçüde aksaklıklara yol açtı. Yaşanan bu gelişme, siber güvenlik için kritik önem taşıyan yazılımlara olan dışa bağımlılığın risklerini gözler önüne sererek, yerli yazılım kullanımının önemini yeniden gündeme getirdi.

Yerli yazılım neden önemli?

Milli güvenlik: Siber saldırılar ve teknik arızalar, ulusal güvenliği tehdit edebilecek kadar ciddi bir risk oluşturabilir. Yerli yazılımlar, kritik altyapı ve verilerin yabancı ülkelere bağımlılığını azaltarak bu riski minimize etmeye yardımcı olur.

Veri güvenliği: Yerli yazılımlar, veri koruma mevzuatlarına uygun olarak geliştirildiğinden, hassas verilerin yurt dışına çıkmasını önleyerek veri güvenliğini artırır.

Ekonomik faydalar: Yerli yazılımların kullanımı, yerli yazılım sektörünün gelişmesine ve yeni iş imkânlarının oluşmasına katkıda bulunur. Ayrıca, lisans ücretlerinin yurt dışına ödenmesini engelleyerek döviz tasarrufu sağlar.

Destek ve erişilebilirlik: Yerli yazılım firmaları, kullanıcılarına daha hızlı ve kolay teknik destek sağlayabilir. Ayrıca, yerel dilde destek ve eğitim imkânları da sunabilirler.

CrowdStrike arızasından çıkarılacak dersler:

Tek bir kaynağa bağımlı olmamak: Siber güvenlik için kritik önem taşıyan tüm yazılımları tek bir firmadan tedarik etmek yerine, farklı firmalardan ürünler kullanmak ve açık kaynak kodlu çözümleri tercih etmek riskleri azaltabilir.

Yerli yazılımları değerlendirmek: Yerli yazılımlar, birçok alanda yurt dışı menşeli ürünlere eşdeğer veya daha iyi performans sunmaktadır. Kamu kurumları ve özel sektör yerli yazılımları aktif olarak değerlendirmeli ve kullanmaya teşvik edilmelidir.

Siber güvenlik bilincini artırmak: Çalışanlara siber güvenlik riskleri ve korunma yöntemleri hakkında düzenli eğitimler verilmelidir.

CrowdStrike arızası, sonuç olarak siber saldırılara karşı ne kadar savunmasız olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Uzmanlar, bu nedenle, yerli yazılımların kullanımı teşvik edilmesi ve siber güvenlik bilincinin tüm toplumda yaygınlaştırılması gerektiğine dikkati çekti.

Rusya’dan da yerli yazılım vurgusu

Bu arada Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise küresel iletişim kesintisi nedeniyle ülkedeki havalimanlarında sorun yaşanmadığı belirtildi. Açıklamada, "Microsoft ile ilgili gelişmeler, kritik altyapı tesislerinde yabancı yazılımların yerine yerli yazılım kullanılmasının önemini bir kez daha gösteriyor." değerlendirmesinde bulunuldu.