Beyaz Saray Amazon, Google, Meta, Microsoft ve OpenAI'den Gönüllü YZ Güvenlik Taahhütleri Aldı

Beyaz Saray, aralarında Amazon, Google, Meta, Microsoft ve OpenAI'nin de bulunduğu önde gelen yapay zekâ şirketlerinden yapay zekânın yarattığı riskleri yönetmek için gönüllü taahhütler alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2023 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2023 11:01
ilkhaber-gazetesi.com

SERHAT AKARSU

(İLKHABER) -Beyaz Saray, aralarında Amazon, Google, Meta, Microsoft ve OpenAI'nin de bulunduğu önde gelen yapay zekâ şirketlerinden yapay zekânın yarattığı riskleri yönetmek için gönüllü taahhütler alıyor.

Beyaz Saray, Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft ve OpenAI olmak üzere önde gelen yedi yapay zeka şirketini bir araya getirerek, bu şirketlerin yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesinden kaynaklanan risklerin yönetilmesine yardımcı olmak üzere gönüllü taahhütlerde bulunduklarını duyurdu. 

YZ teknolojisinin güvenli, emniyetli ve şeffaf bir şekilde geliştirilmesine doğru ilerlemek, potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için kritik öneme sahiptir. Sektörün önde gelen şirketlerinden gönüllü taahhütler alan Biden-Harris Yönetimi, "bu sektörü, inovasyonun Amerikalıların hakları ve güvenliği pahasına olmamasını sağlamak için en yüksek standartları korumaya teşvik ediyor."

Bu taahhütler, yapay zekanın geleceğinde üç temel ilkenin altını çiziyor: emniyet, güvenlik ve güven. Ürünlerin halka sunulmadan önce güvenli olmasını sağlamak, piyasaya sürülmeden önce YZ sistemlerinin dahili ve harici güvenlik testlerini, sektör genelinde ve hükümetler, sivil toplum ve akademi ile potansiyel riskleri yönetme ve en iyi uygulamaları kullanma konusunda bilgi paylaşımını içerir. 

Güvenlik taahhüdü, güvenliği ilk sıraya koyan sistemler inşa etmek, YZ sistemlerindeki güvenlik açıklarının üçüncü taraflarca keşfedilmesini ve raporlanmasını kolaylaştırmayı taahhüt etmek ve tescilli ve yayınlanmamış model ağırlıklarını korumak için siber güvenlik ve içeriden tehdit önlemlerine yatırım yapmak anlamına gelir. Şirketler ayrıca, YZ sistemlerinin yeteneklerini, sınırlamalarını ve uygun ve uygunsuz kullanım alanlarını kamuya açık bir şekilde raporlamayı taahhüt ettiler. Ayrıca, adalet, önyargı, ayrımcılık ve mahremiyetin korunması üzerindeki etkiler gibi potansiyel güvenlik veya toplumsal riskleri de kapsamaktadır.

Beyaz Saray'ın açıklaması şöyle devam ediyor: "Bu gündemi ülke içinde ilerletirken, Yönetim, yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanımını yönetecek güçlü bir uluslararası çerçeve oluşturmak için müttefikler ve ortaklarla birlikte çalışacaktır." "Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Fransa, Almanya, Hindistan, İsrail, İtalya, Japonya, Kenya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşik Krallık ile gönüllü taahhütler konusunda istişarelerde bulunmuştur."

"Amerika Birleşik Devletleri, bu taahhütlerin Jana'nın G-7 Hiroşima Süreci liderliğini -yapay zekanın yönetişimi için ortak ilkeler geliştirmek için kritik bir forum olarak- ve Birleşik Krallık'ın YZ Güvenliği Zirvesine ev sahipliği yapma konusundaki liderliğini ve Hindistan'ın YZ Küresel Ortaklığı Başkanı olarak liderliğini desteklemesini ve tamamlamasını sağlamaya çalışmaktadır." "Ayrıca çeşitli BM forumlarında BM ve Üye Devletler ile YZ konusunu tartışıyoruz."