ADNAN AVUKA – Özel Haber
ADANA (İLKHABER) Teknoloji dolu yaşamlarımız bizi her gün siber suç riski altına sokuyor, çünkü zamanımızın çoğunu bilgisayar korsanlarının kişisel verilerimize erişmesine neden olabilecek cihazlarla etkileşim halinde geçiriyoruz. Aslında internete bağlı olan insanların yaklaşık yüzde 60'ı siber suçla karşılaştığını ya da bir şekilde bir bilgisayar korsanının kurbanı olduğunu söylüyor. Hayatımızın her yönü daha bağlantılı hale geldikçe, kötü aktörler için fırsatlar da artıyor.
İşletmeler de bu kalıcı tehditlere karşı bağışıklığa sahip değil. Siber güvenlik ile ilgili yayınlanan raporlar, küçük işletmelerin yüzde 70'inin bir siber saldırıya karşı hazırlıksız olduğunu ve profesyonel bilgisayar korsanlarının neredeyse yüzde 90'ının 12 saat içinde bir şirkete sızabildiğini gösteriyor.
Hepimiz siber saldırılar konusunda endişelenmeliyiz. İnterneti sık kullanan herkes, kendisini farkında olduğundan daha fazla riske atıyor olabilir. Siber saldırılar herkesi etkileyebilirken, siber suçlular varlıkları ve geniş gizli bilgi depoları nedeniyle işletmeler büyük ölçekli saldırılar açısından daha fazla risk altındadır. Risk altındaki bu sektörlerden bazıları siber güvenlik altyapısı açısından olması gereken yerin çok gerisindedir - örneğin, tedarik zinciri ve taşımacılık sektörleri pandeminin bir sonucu olarak sınırlı kaynaklar nedeniyle çok fazla sorunlar yaşadı.
Siber güvenlik farkındalığı söz konusu olduğunda, bir kapıyı kapatıp kilitlemekle aynı ilke çalışanlarınızın çevrimiçi faaliyetleri için de geçerlidir. Doğru önlemlerin alınmaması, bilgilerin çalınmasına ve potansiyel olarak satılmasına neden olabilir. Bundan kaçınmak için, 2 faktörlü veya çok faktörlü kimlik doğrulamayı açmak, her hesap için benzersiz olan güçlü parolalar kullanmak ve çevrimiçi kimlik bilgilerini saklamak için bir parola koruma kasası kullanmak gibi en iyi "siber hijyen" uygulamalarını başlatmak çok önemlidir.
Unutulmaması gereken önemli bir husus da kolluk kuvvetleri için kanıtları korumaktır. Siber saldırı mağdurları genellikle bir veri ihlali meydana geldikten sonra her şeyi silme eğilimindedir, ancak kolluk kuvvetleri için kanıtları korumak, faili ve nasıl erişim sağladıklarını belirlemek için hayati önem taşır. Hangi sunucuların ihlale maruz kaldığını doğrulayın ve diğerlerini korumak için bunları hızla kontrol altına alın.
Kritik Ağların Güvenliğini Sağlama
Ön kapınızı kilitlemek, değerli eşyalarınızı korumak ve sizi tehditlerden korumak için çok önemlidir. Dijital olarak gelişen ağlar için de aynı önlemler alınmalıdır. Kurumlar için özel olarak tasarlanmış bulut tabanlı yönetilen güvenlik hizmeti ile iş ortaklığı yapıldığında, bu kilitler her zaman izlenir ve yöneticilere kapsamlı iyileştirme rehberliği sağlar. Gelişmiş teknoloji, virüs veya kötü amaçlı yazılım gibi bir siber güvenlik tehdidi tespit ederse bunları bulur, deşifre eder ve uyarılar sağlar. Ayrıca, yöneticiler kontrol sistemleri, sunucular, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve bir ağa bağlı diğer tüm savunmasız cihazların kapsamlı değerlendirmelerine paha biçilmez bir erişim elde ederler.
Birbirine bağlı dijital teknolojiye giderek daha fazla güvendiğimiz için, bir kapıyı kilitlemek veya emniyet kemeri takmak kadar alışkanlık haline gelmelidir. Özellikle başkalarının varlıklarını koruma bağlamında, isteğe bağlı olarak düşünülemez. Siber güvenlik artık bilginin korunmasını sağlamak için görev açısından kritik bir işlevdir. Kötü niyetli kişiler, korumasız ağlardan yararlanma fırsatı doğduğunda saldırıya geçer ve en küçük güvenlik açıklarından bile yararlanırlar. Bunu önlemek için, uçtan uca bir çözümün uygulanması tüm kuruluşu koruyabilir ve aynı zamanda tüm uygulamalar ve işletim sistemlerindeki güvenlik açıklarını yakından takip edebilir.